Moje pierwsze tego typu naleśniki! ;) Może nie wyglądają idealnie, ale będę ćwiczyć i niedługo pochwale się takimi o idealnym kształcie ;) Poza tym jest to miła odskocznia od naszych chudziutkich naleśników, które również uwielbiam. Kto nie próbował jeszcze pancakes szczerze zachęcam. Jako dodatek wybrałam czereśnie, które mam teraz w ogrodzie i zmiksowałam je bleanderem, ale można je podawać z czym dusza zapragnie.
Co potrzebujemy:
Dodatek: polewa:
- 135g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 130g mleka
- jajko
- 2 łyżki stopionego masła
- 100g czereśni
1. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder do miski.
2. Do osobnej miski wrzucić jajko, mleko oraz roztopione masło i wymieszać do całkowitego połączenia.
3. Mieszaninę wlać do miski z mąką i widelcem mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy i odstawić na chwilę.
4. Na patelni rozgrzać masło lub olej i nakładać łyżką ciasto. Piec, aż pojawią się pęcherzyki i naleśnik się przyrumieni. Nastepnie odwrócić na drugą stronę.
5. Czereśnie bez pestek zmiksować za pomocą bleandera na gładką masę i polać naleśniki.
Smacznego!!
z czereśniami jeszcze nie jadłam
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie, a czereśnie prezentują się super, ja zawsze polewam ulubioną czekoladą z lidla, trochę bardziej kalorycznie, ale za to pysznie.
OdpowiedzUsuńoj! Musze zaopatrzyć się w czereśnie i skorzystać z Twojego przepisu! Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ;-)