czwartek, 31 maja 2012

Pancakes - amerykańskie naleśniki z czereśniami

Moje pierwsze tego typu naleśniki! ;) Może nie wyglądają idealnie, ale będę ćwiczyć i niedługo pochwale się takimi o idealnym kształcie ;) Poza tym jest to miła odskocznia od naszych chudziutkich naleśników, które również uwielbiam. Kto nie próbował jeszcze pancakes szczerze zachęcam. Jako dodatek wybrałam czereśnie, które mam teraz w ogrodzie i zmiksowałam je bleanderem, ale można je podawać z czym dusza zapragnie.





Co potrzebujemy:
  • 135g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 130g mleka
  • jajko
  • 2 łyżki stopionego masła
Dodatek: polewa:
  • 100g czereśni

1. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz cukier puder do miski.

 2. Do osobnej miski wrzucić jajko, mleko oraz roztopione masło i wymieszać do całkowitego połączenia.

 3. Mieszaninę wlać do miski z mąką i widelcem mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy i odstawić na chwilę.

 4. Na patelni rozgrzać masło lub olej i nakładać łyżką ciasto. Piec, aż pojawią się pęcherzyki i naleśnik się przyrumieni. Nastepnie odwrócić na drugą stronę.

 5. Czereśnie bez pestek zmiksować za pomocą bleandera na gładką masę i polać naleśniki.

Smacznego!!


3 komentarze:

  1. z czereśniami jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie, a czereśnie prezentują się super, ja zawsze polewam ulubioną czekoladą z lidla, trochę bardziej kalorycznie, ale za to pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. oj! Musze zaopatrzyć się w czereśnie i skorzystać z Twojego przepisu! Wyglądają przepysznie!

    Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...