Jeszcze niedawno roztapiałam czekoladę podgrzewając na gazie, a teraz nie wyobrażam sobie, że mogłabym jej nie rozpuścić w kąpieli wodnej. Jest to bardzo szybki i prosty sposób, a ponadto czekolada nam się nie przypali i wychodzi bardzo gładka masa.
Postanowiłam dodać filmik instruktażowy, dla tych osób które jeszcze w ten sposób nie topiły czekolady.
Pozdrawiam i mam nadzieję, że się przyda ;)
Pierwszy sposób:
Roztapianie czekolady w kąpieli wodnej- filmik
1. Do rondelka wlewamy wrzątek.
2. Do wrzątku wkładamy miskę z połamaną czekoladą.
3. Czekamy, aż się rozpuści, co jakiś czas mieszając.
Drugi sposób:
Zawsze rozpuszczam czekoladę według sposobu pierwszego, jednak spotkałam się z opiniami, że miseczka z czekoladą nie powinna dotykać wody. Dlatego też możliwy jest drugi sposób topienia:
1. Do rondelka wlewamy wrzątek.
2. Wybieramy miseczkę o podobnej średnicy do rondelka i wkładamy do niej połamaną czekoladę. Chodzi o to, aby miseczkę można było zawiesić na garnku z wrzątkiem. Dzieki temu czekolada nie bedzie bezpośrednio w styku z gorącą wodą.
3. Czekamy, aż sie rozpuści, co jakiś czas mieszając.
Drugi sposób:
Zawsze rozpuszczam czekoladę według sposobu pierwszego, jednak spotkałam się z opiniami, że miseczka z czekoladą nie powinna dotykać wody. Dlatego też możliwy jest drugi sposób topienia:
1. Do rondelka wlewamy wrzątek.
2. Wybieramy miseczkę o podobnej średnicy do rondelka i wkładamy do niej połamaną czekoladę. Chodzi o to, aby miseczkę można było zawiesić na garnku z wrzątkiem. Dzieki temu czekolada nie bedzie bezpośrednio w styku z gorącą wodą.
3. Czekamy, aż sie rozpuści, co jakiś czas mieszając.
Mam nadzieję, że wątek okazał się pomocny :)
Hmm. Zazwyczaj w przepisach przy rozpuszczaniu czekolady w kąpieli wodnej jest napisane, że miska z czekoladą nie może dotykać wody. Nie bardzo wiem, jaka to różnica, ale trzymam się tej zasady :)
OdpowiedzUsuńładny filmik, ale to prawda że miska nie powinna dotykać wody gdyż uzyskuje zbyt wysoką temperaturę i nasza czekolada może się zważyć. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa układam miskę na wrzątku i nigdy nic mi się nie stało z czekoladą.
OdpowiedzUsuńA tak poza tym, to przydatny poradnik.
o tak bardzo przydatbe gdyz szukam i szukam podpowiedzi, robie wlasnie pralinki bounty ktore w czekoladzie obtoczyc trzeba, roztopilam kostki normalnie"na gazie" i niestety to nie to, mialo byc w kapieli wiec juz sie zabieram od nowa:) mam nadzieje ze efekty koncowy bedzie pyszny:)
OdpowiedzUsuńChce zrobić czekoladowy tort dla mamy na urodziny, ale bedzie to moje pierwsze w życiu ciasto więc wszelkie triki kulinarne są mi obce.Jednakże ten filmik i udzielone przez panią instrukcje okazały sie bardzo pomocne.Dziekuje i życze słodkich wypieków ;)
OdpowiedzUsuńW takim razie życzę smacznego tortu ;) 3mam kciuki żeby sie udał.
UsuńPozdrawiam
Rozpuściłam czekoladę na polewę według pierwszego sposobu i wszystko idealnie się udało. Dziekuję za podpowiedź, bardzo się przydała.
OdpowiedzUsuńBardzo przydatny wątek. Już wiem, że robiłam błąd i dlatego nie wychodziło mi większość ciast z kąpielą wodną.
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń