Od zawsze chciałam je zjeść, a zrobienie samodzielnie, sprawiło mi jeszcze więcej radości :) Bardzo fajna przekąska na nadchodzący czas Mistrzostw Europy, ale także na każdy inny wieczór filmowy. Raz spróbowałam i będę je na pewno robić częściej. Poza tym przepis jest bardzo prosty i nie trzeba wielkich zdolności kulinarnych do ich przyrządzenia. Polecam :)
Co potrzebujemy:
Nachos:
Sos serowy:
- 120g mąki (może być po połowie zwykła i kukurydziana)
- 50ml wody
- szczypta soli
- przyprawy (ja użyłam oregano, kurkumy i chilli)
- 1 serek topiony
- 2 plasterki żółtego sera
- mleko
- przyprawy (sól, pieprz, oregano)
1. Mąkę z wodą wyrabiamy, aż do uzyskania masy. Dodajemy dowolne przyprawy Rozwałkowujemy na stolnicy do momentu, aż ciasto będzie cienkie na około 1mm. Wycinamy trójkąty.
2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy przez chwilę trójkąty, aż zarumienią się, a boki będą się wyginać. Odwracamy je na drugą stronę i powtarzamy czynność.
3. Ser topimy na patelni, dolewając trochę mleka, aby się nie przypalił. Gdy masa będzie jednolita możemy zdjąć z ognia i podawać.
SMACZNEGO :)
Jeśli ktoś lubi słodkie przekąski to polecam inne dostępne na moim blogu przepisy:
jako przekąska przy meczu - super :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis, na pewno spróbuję:)
OdpowiedzUsuńPowiedz mi tylko, czy tego oleju ma być sporo jak przy smażeniu frytek?
Może taż sama zrobię nachos! Kusząco wyglądają:D
OdpowiedzUsuńOleju nie musi być dużo, ale dobrze będzie jeśli będą nieco zanurzone ;)
OdpowiedzUsuńa ile nachosów wychodzi z tego przepisu? bo nie wiem czy starczy dla 4 osób :D
OdpowiedzUsuńWyszło mi około 80 nachosów, a porcja jest naprawdę mała, więc myślę, ze to sporo :)
Usuńsuper, dzięki ;D
OdpowiedzUsuńwłaśnie upiekłam. Wyszły super, lekko napompowane powietrzem ale chrupiące.sos prosty do zrobienia i smaczny. Radzę dolać troszeczkę więcej mleka bo jak przestygnie to ser żółty się zastygnie i będzie gęste. Mam 7-osobową rodzinę więc robiłam z dwóch porcji.
OdpowiedzUsuńmmm... wygląda smacznie :D zrobie na urodziny mojego taty :D już mam ochotę :D :P
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńJaki to ma być serek topiony?
OdpowiedzUsuńJa uzywam cheddar'a w kostce ;)
Usuńpolecam dodac przyprawe do gyrosa :) i sól oczywiście efekt pycha !
OdpowiedzUsuńA czy może być swej topiony śmietankowy ? Dobry będzie ?
OdpowiedzUsuńTrzeba spróbować :) myślę, że nie ma to różnicy ;)
UsuńA czy można je upiec w piekarniku? Albo po prostu wrzuć do głębokiego oleju jak frytki?
OdpowiedzUsuńSądzę, że tak. Warto wypróbować ;]
UsuńNachos zrobiłem z gotowych tortilli, ale sos serowy według tego przepisu - wyśmienity, pasował idealnie.
OdpowiedzUsuńA ty dodawałaś po pół szklanki mąki kukurydzianej i pszennej?
OdpowiedzUsuńRaz brałam po połowie, raz brałam tylko pszenną i wyszły tak samo ;]
UsuńW jakiej temperaturze można je piec w piekarniku? Nie lubię smażyć :/
OdpowiedzUsuńStandardowo 180 stopni proszę spróbować ;]
Usuńmożna zrobić w piekarniku?
OdpowiedzUsuń