sobota, 23 czerwca 2012

Sernik z brzoskwiniami

Długo myślałam nad tym, co przygotować na Dzień Ojca. No i wymyśliłam. Padło na sernik z brzoskwiniami. Jak na to, że robiłam go pierwszy raz w życiu to wyszedł bardzo dobry. Nie jest skomplikowany w wykonaniu, a dla wielbicieli tego ciasta - idealna odskocznia od typowego puszystego serniczka. Wysokość ciasta zależy od tego ile dodamy do niego sera. Ja robiłam z 0,5 kg i wyszedł w sam raz. Najważniejsze, że wszystkim smakuje i dlatego również Wam mogę go polecić ;)




Co potrzebujemy: 
Ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek
Masa serowa:
  • 1/2 kg twarogu (półtłusty lub tłusty)
  • 1/2 kostki masła
  • 1 cukier wanilinowy 16g
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 całe jajko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
Owoce:
  • 1 puszka brzoskwiń (lub inne owoce według uznania)



1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy. Gdy uzyskamy gładka masę, dzielimy na dwie części (jedna może być troszkę większa) i wkładamy do lodówki.

2. Przechodzimy do przygotowania masy serowej. Twaróg mielimy 2 razy przez maszynkę. Dodajemy do niego resztę składników i miksujemy. Wyciągamy większą część ciasta z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy na spód blachy. Na to wylewamy masę serową, a następnie kładziemy na nią pocięte brzoskwinie.

3. Ubijamy białka wraz z cukrem i wykładamy na wierzch. Gdy ciasto w lodówce zrobi się wystarczająco twarde, możemy je zetrzeć na tartce na sam wierzch sernika.

4. Sernik pieczemy około 1 godzinę, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

SMACZNEGO :)

1 komentarz:

  1. Pieknie wyszedł ci ten serniczek:) nie wierzę, że to pierwszy raz w życiu:O Z serników, to mój ulubiony, robię bardzoooo często. Jest rewelacyjny

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...