wtorek, 24 lipca 2012

Domowe krówki rozpływające się w ustach


Od dawna chodziły za mną cukierki krówki domowej roboty i jeszcze najlepiej żeby rozpływały się w ustach. Dzisiaj miałam chwilę czasu i zrobiłam je sobie zupełnie sama :) Zawsze, gdy szukałam przepisu, zniechęcał mnie czas przygotowania. Jak sie okazało krówki po około 15-20 minutach gotowania były dobre i można byłe je przelewać do foremki. Najdłuzszy etap to stygnięcie i zarazem oczekiwanie na pyszne krówki, które dawno temu robila też moja babcia. Ostatnio ma mało czasu, aby je przygotowywać, ale dziś mam okazję poczęstować ją tymi, które przygotowałam sama ;) Mam nadzieję, że zasmakują ;)





Co potrzebujemy:
  • 200ml śmietany 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 kostki masła

1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy śmietanę i cukier. Gotujemy na średnim ogniu, co chwilę mieszając, aby masa sie nie przypaliła :) I tak do momentu, aż masa zacznie robić się gęsta. Jeśli chcemy, aby były bardziej twarde, musimy dłużej gotować. Wyłączamy gaz i jeszcze chwilę mieszamy. Przelewamy do płaskiej formy.

2. Po zastygnięciu kroimy na małe kawałki.

SMACZNEGO :)

9 komentarzy:

  1. krówki ubóstwiam :D a domowe wyglądają apetycznie... dobry pomysł! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowych nigdy nie jadłam. ;) Na zdjęciu z tą krówką bardzo fajnie się prezentują.

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam krówki (najbardziej te z firmy Wawel z Biedronki :>). Nawet nie wiedziałam, że tak łatwo można je zrobić w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A ja miałam w domu śmietanę i od razu wypróbowałam ten przepis ;p Faktycznie rozpuszczają się w ustach, są fantastyczne. Pycha :) moje ulubione, mają mleczny, pyszny smak.

    OdpowiedzUsuń
  5. aaaj :) i Krówka Milka zaprasza do wypróbowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. super ;) takie ciągutki w sklepie to żadkość. Zawsze się pytam w sklepie, czy się rozpływają, a w domu okazują się twarde i kruche ;/
    Twoje są apetyczne. I ten pluszak, tez miałam takiego gdy byłam dzieckiem ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Próbowałam, są pyyyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Specjalnie kupiłam dzisiaj śmietanę żeby je zrobić :))) uwielbiam takie ciągutki - sprawdzimy :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...