Od dawna chodziły za mną cukierki krówki domowej roboty i jeszcze najlepiej żeby rozpływały się w ustach. Dzisiaj miałam chwilę czasu i zrobiłam je sobie zupełnie sama :) Zawsze, gdy szukałam przepisu, zniechęcał mnie czas przygotowania. Jak sie okazało krówki po około 15-20 minutach gotowania były dobre i można byłe je przelewać do foremki. Najdłuzszy etap to stygnięcie i zarazem oczekiwanie na pyszne krówki, które dawno temu robila też moja babcia. Ostatnio ma mało czasu, aby je przygotowywać, ale dziś mam okazję poczęstować ją tymi, które przygotowałam sama ;) Mam nadzieję, że zasmakują ;)
Co potrzebujemy:
- 200ml śmietany 30%
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 kostki masła
1. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy śmietanę i cukier. Gotujemy na średnim ogniu, co chwilę mieszając, aby masa sie nie przypaliła :) I tak do momentu, aż masa zacznie robić się gęsta. Jeśli chcemy, aby były bardziej twarde, musimy dłużej gotować. Wyłączamy gaz i jeszcze chwilę mieszamy. Przelewamy do płaskiej formy.
2. Po zastygnięciu kroimy na małe kawałki.
SMACZNEGO :)
krówki ubóstwiam :D a domowe wyglądają apetycznie... dobry pomysł! :)
OdpowiedzUsuńMmm... wspaniałe!!!!!!!
OdpowiedzUsuńDomowych nigdy nie jadłam. ;) Na zdjęciu z tą krówką bardzo fajnie się prezentują.
OdpowiedzUsuńuwielbiam krówki (najbardziej te z firmy Wawel z Biedronki :>). Nawet nie wiedziałam, że tak łatwo można je zrobić w domu :)
OdpowiedzUsuńA ja miałam w domu śmietanę i od razu wypróbowałam ten przepis ;p Faktycznie rozpuszczają się w ustach, są fantastyczne. Pycha :) moje ulubione, mają mleczny, pyszny smak.
OdpowiedzUsuńaaaj :) i Krówka Milka zaprasza do wypróbowania ;)
OdpowiedzUsuńsuper ;) takie ciągutki w sklepie to żadkość. Zawsze się pytam w sklepie, czy się rozpływają, a w domu okazują się twarde i kruche ;/
OdpowiedzUsuńTwoje są apetyczne. I ten pluszak, tez miałam takiego gdy byłam dzieckiem ;)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
Próbowałam, są pyyyszne ;)
OdpowiedzUsuńSpecjalnie kupiłam dzisiaj śmietanę żeby je zrobić :))) uwielbiam takie ciągutki - sprawdzimy :)
OdpowiedzUsuń