Lubicie ciasta z jabłkami? :) Ja szczerze mówiąc nie przepadam za nimi ;p W sumie zjem, ale nigdy raczej nie ogarnia mnie euforia na myśl o plackach z jabłkami. Póki jednak mamy sezon, że znajdziemy je na drzewkach w ogrodzie (ja mam pełno papierówek), to warto troszkę poeksperymentować. I dzisiaj pierwszy raz zrobiłam takie oto ciasto. Muszę przyznać, że nawet mi zasmakowało. Ze śmietaną komponowało się bardzo smacznie. Zadziwiło mnie, że jest takie lekkie i rozpływa się w ustach. Dzisiaj chyba zmieniłam zdanie o jabłeczniku. Teraz wiem, że może on być naprawdę smaczny. I niebawem znów go zrobię ;)
Warto zaznaczyć, że jest to dość szybkie ciasto. Oprócz obierania jabłek wszystko idzie bardzo sprawnie :)
Co potrzebujemy:
Ciasto:
Pozostałe składniki:
- 4 jajka
- 10 łyżek mąki
- 10 łyżek oliwy
- 10 łyżek cukru
- 2 łyżeczki proszu do pieczenia
- jabłka (np. papierówki)
- 500ml śmietany 30%
- 2 śmietan-fix
- 1 żelatyna
- 1 cukier waniliowy
*składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm
1. Przygotowujemy ciasto. Jajka ubijamy, dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy.
2. Jabłka kroimy na połówki lub ćwiartki, wykrawamy "wnętrzności" i układamy jedno przy drugim na blaszce. Opcjonalnie możemy posypać je cukrem waniliowym. Na to wylewamy ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 45 min (może być krócej, może być dłużej, wszystko musi się ładnie zapiec).
3. Na przestudzony placek wylewamy śmietanę, ubitą ze śmietan-fixami i żelatyną. Wierzch możemy posypać cynamonem.
SMACZNEGO ;)
Wszyscy kuszą - szarlotkami, jabłecznikami... Twoje ciasto wygląda bardzo apetycznie, nie pogardziłabym kawałkiem do kawy. ;)
OdpowiedzUsuńJuż przesyłam kawałeczek ;)
Usuńa ja lubię jabłkowe wypieki! :-) i Twój jabłecznik baaardzo mi się podoba! i muszę się przyznać, ze w szczególności jednak podoba mi się ta śmietanka u góry <3
OdpowiedzUsuńJa o papierówkach mogę zapomnieć - nie ma... Pamiętam, że jak byłam mała, mój Dziadek posadził na działce jabłonkę - pierwsze siedem jabłek było ogromnym wydarzeniem. I choć kwaśne jak smok, to najpyszniejsze :)
OdpowiedzUsuńA ciasto wygląda wspaniale - śmietanka wyjątkowo apetyczna :)
mhmm, ja poproszę kawałeczek;)
OdpowiedzUsuńZamierzam wypróbować Twój przepis,wygląda super!!!
OdpowiedzUsuńPolecam. Bardzo dobre ciasto :)
Usuń