niedziela, 15 lipca 2012

Kruche babeczki z masą krówkową

Obiecałam sobie i chłopakowi, że jak zaliczę pozytywnie obronę pracy licencjackiej to będą babeczki z masą krówkową ;) No i się udało (na całe szczęście), więc trzeba było je zrobić ;) Nigdzie nie mogłam u mnie dostać foremek do takich małych kruchych babek, więc kupiłam gotowe. Chociaż były bardzo dobre, to jednak następnym razem, gdy będę je robić, zamówię foremki i będą całe "domowej roboty" ;) 
Na sam wierzch wylałam masę czekoladową (chociaż mi tam smakowałyby nawet w wersji babeczka-masa krówkowa) i ozdobiłam je migdałem. Były pyszne, słodkie i rozpływały się w ustach :) Przyznam, że było przy nich trochę pracy (na bez przesadny ;)), ale jeszcze gorzej gdybym musiała wyklejać babeczki, tak więc zadanie miałam nieco uproszczone :) Polecam, mniam.... xD






Co potrzebujemy:
  • kruche babeczki (miałam 24)
  • puszka masy krówkowej
  • migdały
 Masa czekoladowa:
  • kostka masła/margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/3 szklanki wody
  • ok 2 szklanki mleka w proszku


1. Do babeczek wykładamy masę krówkową.

2. Przygotowujemy masę czekoladową. W rondelku rozpuszczamy masło/margarynę, dodajemy cukier, wodę i kakao. Mieszamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Nie zagotowujemy! Gdy masa przestygnie, dosypujemy mleka w proszku - na początku 1 szklankę i później stopniowo tak dużo, aż masa nie będzie miała gęstej konsystencji.

3. Na babeczki wykładamy gotową masę czekoladową, dekorujemy migdałem i wkładamy do lodówki, aby masa dobrze zastygła.

SMACZNEGO  ;)



10 komentarzy:

  1. u mnie na deser też były dzisiaj kruche babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie zrobić takie,ale dodam troszkę masła orzechowego bo akurat kupiłam w Lidl i bardzo je lubię.Babeczki pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Karmel i czekolada....muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. jaką mam ochotę na krucha babeczkę, a z taką masą krówkową to już by to był szczyt moich marzeń;)

    OdpowiedzUsuń
  5. lubię takie babeczki z masą krówkową:) można dodać jeszcze orzechy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. musiały rozpływać się w ustach! pyszności ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak dla mnie mogą być nawet bez polewy :D Mniam!

    Pozdrawiam,
    www.megulencja.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj zjadłabym, zjadła:)

    A może konkurs?:)

    http://makelife-easier.blogspot.com/2012/07/muffinkowy-konkurs-owocowe-szalenstwo-z.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...