poniedziałek, 30 lipca 2012

Różowe naleśniki z twarogiem (bez sztucznych barwników)

Uwielbiam naleśniki, a wy? :) Muszę to podkreślać przy każdym przepisie, który tutaj dodaję z nimi w roli głównej, ponieważ warto. Nie wiem co mnie w nich tak fascynuje, ale mogłabym je jeść ciągle i pewnie by mi się nie znudziły. Jak już podkreślałam ostatnio, te najzwyklejsze są najlepsze, ale trzeba dbać o to, aby nam się nie przejadły i nieco je urozmaicać. Ostatnio jem dużo buraków (małe problemy ze zdrowiem) i wpadłam na pomysł, że zamiast wypić sok, mogę go użyć do zabarwienia naleśników. Wtedy byłyby takie piękne różowe. I faktycznie! Takie też wyszły. Wyglądają nieziemsko i wołają, aby je zjeść - a właściwie wołały ;p Dla kochających naleśniki - miła odskocznia, a innych mam nadzieję, że kolor zachęci ;) Pzdr.





Co potrzebujemy: 
Ciasto

  • jajko
  • mąka
  • mleko
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • sok z buraków
Masa
  • twaróg (chudy/półtłusty/tłusty)
  • 4 łyżeczki cukru


1. Zarabiamy ciasto na naleśniki. Jajko delikatnie ubijamy, dodajemy szczyptę soli, około 1 szklankę mąki, 3/4 szklanki mleka. Mieszamy i odpowiednio dodajemy mąki lub mleka, aż do uzyskania właściwej masy (aby nie była za rzadka). Jeśli jemy na słodko, do ciasta możemy dodać łyżeczkę cukru. Dodajemy kilka łyżek soku z buraków lub jednego małego buraczka, drobno posiekanego.

2. Twaróg miksujemy blenderem z cukrem, aż do uzyskania gładkiej masy.

3. Smażymy na patelni na małym ogniu. Podajemy z przygotowanym wcześniej serkiem twarogowym :)

SMACZNEGO :)




9 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś ochoty, idę po buraki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaaakie piekne, takie rozowe <3 ojej!
    aale czy smak burakow nie byl wyczuwalny ;>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic a nic :) użyłam 3-4 łyżek soku z buraków. Ciasto ładnie się zabarwiło, a zapach i smak naleśników taki jak zawsze :)

      Usuń
  3. Takie różowiutkie prezentują się wspaniale. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny myk, sama z takich korzystam nieustannie, no i co...jest kolejny przepis w pamięci;)))

    pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, różowe naleśniki! Super pomysł :) na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  6. łał, różowe jak cukierki ;D mniam, mniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale ładne! Nigdy nie bawiłam się kolorem dań mącznych, chyba pora zaszaleć.

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł. GosiaK

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...