A dziś na obiad coś słodkiego. Już drugi raz robiłam zapiekankę ryżową z jabłkami i drugi raz mnie nie zawiodła. A poza tym na ogrodzie zaczęły pojawiać się papierówki, więc dlaczego ich nie wykorzystać? :) Jeśli ktoś lubi słodkie rzeczy na obiad to polecam. Ja kocham ryże, makarony, kluski itp. Mogłabym jeść każdego dnia. Nie potrzeba wiele czasu na przygotowanie tego dania, chociaż może się wydawać, że jest pracochłonne. Mus można przygotować dzień wcześniej, a przed obiadem zagotować ryż, później wszystko zapiec w piekarniku i przy niewielkim nakładzie pracy mamy pyszną słodką zapiekankę ;)
Co potrzebujemy:
- około 1 kg jabłek (ja wykorzystałam papierówki z ogrodu)
- 4 woreczki ryżu
- cukier
- cynamon
- 3/4 szklanki mleka
1. Rozgotowujemy jabłka tak, aby zrobił się mus, słodzimy je tak jak lubimy.
2. Zagotowujemy ryż, następnie przekładamy go do garnuszka zalewamy mlekiem i dodajemy 4 łyżeczki cukru. Lekko podgotowujemy, cały czas mieszając, aż uzyskamy ryż "na gęsto".
3. Ryż i mus wykładamy warstwami do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. Można podawać z cynamonem jeśli ktoś lubi ;)
SMACZNEGO :)
mmm... zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńhmm smak mojego dzieciństwa - dodatkowo to ulubiona potrawa mojego taty :)
OdpowiedzUsuńwspaniały lekki obiadek!pycha
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie !
OdpowiedzUsuńI smakuje bardzo dobrze :) Polecam ;)
Usuńjabłko i cynamon <3 zawsze idealne, obojętne w jakiej postaci podane ;)
OdpowiedzUsuńPycha :) i ten cynamon!
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie słodkie obiady :)
OdpowiedzUsuńCzytając przepis i opinie nabieram ochoty na próbne przygotowanie tej potrawki :) może jutro na obiad albo kolację ???? :)
OdpowiedzUsuńTak czytam przepis oraz komentarze i nabieram ochoty na próbne przygotowanie potrawy może jutro na obiad lub kolację :)
OdpowiedzUsuń