Wpadłam na pomysł, aby wykorzystać moje ogrodowe papierówki na chipsy. Ciągle wyrzucam je, bo nie ma co z nimi robić, niestety. Nie byłam pewna czy nadają sie na suszenie, gdyż są już bardzo miękkie ;) Ale ku mojemu zdziwieniu wyszły fenomenalne. Ususzyłam je w suszarce do owoców. Można też w piekarniku (a w okresie zimowym na kaloryferach), Bardzo smaczna przekąska i zdrowa - to przede wszystkim ;) Co prawda trzeba odczekać kilka godzin zanim się ususzą, ale warto. Jeśli ktoś ma suszarkę to wyciągać i suszyć jabłka ;) Pozdrawiam :)
Co potrzebujemy:1. Jabłka kroimy w plastry ok 1-2 mm. Możemy pozbawić je gniazda nasiennego, ale nie jest to koniecznie, wszystko się ładnie wysuszy, w ogóle ich nie czuć ;) Wkładamy do suszarki (w moim przypadku na 4,5 godziny). Po wyjęciu możemy posypać cynamonem :) pychotka.
- jabłka
- suszarka do owoców lub gorący kaloryfer
Jeśli ktoś nie ma suszarki - można jabłka suszyć na gorącym kaloryferze :)
SMACZNEGO :)
O, lubię domowe sposoby na kupne przekąski. Będę musiała spróbować, bo te twoje wyglądają naprawdę apetycznie. :) Te kupne czasem są spalone (?).
OdpowiedzUsuńsmaczne, zdrowe i chrupiace! super!
OdpowiedzUsuńSuszone jabłka zawsze kupuję gotowe, bardzo je lubię. Ale jakoś sama nigdy ich nie robiłam muszę w końcu się do tego zmobilizować, bo na podwórku u mojego dziadka też masa takich jabłek się marnuje.
OdpowiedzUsuńmm taka zdrowa przekąska ;)
OdpowiedzUsuńlubię suszone banany, jabłuszka też pewnie są super ;)
Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)
oj pychota! kocham takie jabłuszka i bananowe czipsy:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie suszone jabłuszka:) świetna przekąska:)
OdpowiedzUsuńNiestety nie mam suszarki, czekam na przepis z piekarnika, bo jabłkowe chipsy uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSwego czasu często moja mama robiła coś dokładnie takiego :) Dodam, że takie chipsy można też wykorzystać w innym celu, np zrobić pyszny kompot :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam suszone jabłka. Kupuję sobie paczuszkę od czasu do czasu, będę musiała spróbować zrobić sama :)
OdpowiedzUsuń