Kto nie lubi domowego chleba? Nigdy wcześniej go nie robiłam, ponieważ kojarzył mi się z tym, że trzeba mieć specjalną machinę do pieczenia, jakąś konkretną mąkę, zakwasy i inne cuda. Jak się okazało można przygotować swój własny chleb bardzo szybko i prosto. Jestem strasznie dumna z mojego pierwszego chleba. Nie myślałam, że kiedyś sama go będę piec. Wyszedł pyszny, z chrupiącą skórka i jeszcze kształte miał bardzo ładny. Jadłam go prawie na ciepło, a jak się okazało rano był jeszcze lepszy. Kto by pomyślał, że osoba bez doświadczenia w kuchni samodzielnie upiecze chleb? I to naprawde dobry :) Polecam gorąco, nie pożałujecie :) Mówię Wam - to nic trudnego. Powodzenia ;)
Co potrzebujemy:
- mąka (około 500-600 g)
- 300 ml wody
- 50-60 g drożdży (ja brałam nawet niespełna 40g)
- łyżka oleju
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- przyprawy, zboża, itp (opcjonalnie)
1. Do miski wlewamy letnią wodę, olej, sól, cukier i kruszymy drożdże. Mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników i rozpuszczenia drożdży. Następnie dosypujemy stopniowo mąkę i mieszamy. Gdy zrobi nam się gęste ciasto, możemy wyjąć na stolnicę i wyrabiać ręką. Dosypujemy mąkę do momentu, aż ciasto przestanie się kleić i otrzymamy gładką masę. Moje ciasto troszkę się rozchodziło, ale jak widać nie przeszkodziło to w niczym, ponieważ chleb ma ładny kształt. Odstawiamy na kilka godzin, aby ciasto urosło. Ja po pół godziny już wkładałam do piekarnika ;) Nie mogłam czekać.
2. Pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Gdy chleb nabierze ładny kolorek, możemy wyciagać.
SMACZNEGO ;)
lubię takie proste przepisy :)
OdpowiedzUsuńmmm, juz czuje jego zapach!
OdpowiedzUsuńzazdroszczę wszsytkim, którzy pieką własny chleb. Zapach w kuchni musi być niesamowity:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
oooooo, chętnie wypróbuję Twój przepis;)
OdpowiedzUsuńchlebek piękny;)
Chwilę mnie nie było na blogu a tu takie nowości!
OdpowiedzUsuńWow! Podziwiam za odwagę :) Robienie swojskiego chlebka brzmi juz calkiem profesjonalnie;) Aczkolwiek na jutrzejszy obiadek skuszę sie na którąś opcję naleśniczków;)
Pozdrawiam!;)
Domowy- najlepszy;) I ten zapach w trakcie pieczenia...
OdpowiedzUsuńszybki, prosty, ale domowy- najlepszy!:)
OdpowiedzUsuńCzy w podanej ilości drożdży nie ma pomyłki?
OdpowiedzUsuńAj zgadza się, już poprawione. Pozdrawiam :)
Usuńspodobał mi się twój przepis ze względu na prostotę. upiekę dziś dla dzieciaków na kolację.
OdpowiedzUsuńzrobiłam ten chleb. nie doczekał ostygnięcia w spokoju. jest pyszny!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Nasze oczekiwania też spełnia w 100% ;)
Usuń