czwartek, 9 sierpnia 2012

Domowy chleb - szybko i prosto

Kto nie lubi domowego chleba? Nigdy wcześniej go nie robiłam, ponieważ kojarzył mi się z tym, że trzeba mieć specjalną machinę do pieczenia, jakąś konkretną mąkę, zakwasy i inne cuda. Jak się okazało można przygotować swój własny chleb bardzo szybko i prosto. Jestem strasznie dumna z mojego pierwszego chleba. Nie myślałam, że kiedyś sama go będę piec. Wyszedł pyszny, z chrupiącą skórka i jeszcze kształte miał bardzo ładny. Jadłam go prawie na ciepło, a jak się okazało rano był jeszcze lepszy. Kto by pomyślał, że osoba bez doświadczenia w kuchni samodzielnie upiecze chleb? I to naprawde dobry :) Polecam gorąco, nie pożałujecie :) Mówię Wam - to nic trudnego. Powodzenia ;)






Co potrzebujemy:
  • mąka (około 500-600 g)
  • 300 ml wody
  • 50-60 g drożdży (ja brałam nawet niespełna 40g)
  • łyżka oleju
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • przyprawy, zboża, itp (opcjonalnie)



1. Do miski wlewamy letnią wodę, olej, sól, cukier i kruszymy drożdże. Mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników i rozpuszczenia drożdży. Następnie dosypujemy stopniowo mąkę i mieszamy. Gdy zrobi nam się gęste ciasto, możemy wyjąć na stolnicę i wyrabiać ręką. Dosypujemy mąkę do momentu, aż ciasto przestanie się kleić i otrzymamy gładką masę. Moje ciasto troszkę się rozchodziło, ale jak widać nie przeszkodziło to w niczym, ponieważ chleb ma ładny kształt. Odstawiamy na kilka godzin, aby ciasto urosło. Ja po pół godziny już wkładałam do piekarnika ;) Nie mogłam czekać.

2. Pieczemy w 200 stopniach przez około 30 minut. Gdy chleb nabierze ładny kolorek, możemy wyciagać.

SMACZNEGO ;)



12 komentarzy:

  1. lubię takie proste przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, juz czuje jego zapach!

    OdpowiedzUsuń
  3. zazdroszczę wszsytkim, którzy pieką własny chleb. Zapach w kuchni musi być niesamowity:)

    Pozdrawiamy serdecznie

    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  4. oooooo, chętnie wypróbuję Twój przepis;)

    chlebek piękny;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chwilę mnie nie było na blogu a tu takie nowości!
    Wow! Podziwiam za odwagę :) Robienie swojskiego chlebka brzmi juz calkiem profesjonalnie;) Aczkolwiek na jutrzejszy obiadek skuszę sie na którąś opcję naleśniczków;)
    Pozdrawiam!;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowy- najlepszy;) I ten zapach w trakcie pieczenia...

    OdpowiedzUsuń
  7. szybki, prosty, ale domowy- najlepszy!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy w podanej ilości drożdży nie ma pomyłki?

    OdpowiedzUsuń
  9. spodobał mi się twój przepis ze względu na prostotę. upiekę dziś dla dzieciaków na kolację.

    OdpowiedzUsuń
  10. zrobiłam ten chleb. nie doczekał ostygnięcia w spokoju. jest pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Nasze oczekiwania też spełnia w 100% ;)

      Usuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...