Lubicie muffinki? Kiedyś raczej nie jadłam tych babeczek, mimo że tyle ludzi się nimi zachwycało. Jakiś czas temu kupiłam pierwsze opakowanie jakiejś firmy, gdzie wystarczyło dodać jajko i olej, a po chwili miałaś muffinki. Zasmakowały mi, ponieważ właściwie się nie narobiłam, a muffiny były bardzo dobre. Po co jednak kupować gotowe, skoro mamy możliwość zrobienia ich samodzielnie przy niewielkim nakładzie pracy i czasu. Mimo, że może się to wydawać mozolne i nieopłacalne, to zapewniam, że te babeczki robi się szybko i przyjemnie, a do tego smakują naprawdę wyśmienicie. Wczoraj zrobiłam je z jagodami i wyszły pysznie. Zachęcam, bo nic nie zastąpi tych samodzielnie przygotowanych :)
Co potrzebujemy:
- 1 jajko
- 125ml oleju
- 350g mąki
- szklanka mleka
- 130g cukru
- 1 paczuszka cukru waniliowego
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- ok 200g jagód
Z porcji wyszło mi 19 muffinek.
1. Suche skladniki mieszamy z mokrymi. Miksujemy na gładką masę lub mieszamy - ciasto wtedy może mieć grudki, ale jest bardziej puszyste. Następnie dosypujemy jagody i delikatnie mieszamy, aby nie zrobić z nich paćki ;)
2. Przekładamy ciasto do formy na muffiny lub do papilotek. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 min. (Po 15-20 min muffiny były już dobre, jednak mało zarumienione, więc przytrzymałam do około 30 min, aby nabrały koloru)
SMACZNEGO
Szalenie podoba mi się to, że jagody w muffinach "nie rozpłynęły się" :)
OdpowiedzUsuńU mnie dziś to samo: http://poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com/2012/08/muffinki-z-borowkami.html ;)
OdpowiedzUsuńpalce lizać ;)
OdpowiedzUsuńOficjalnie - mam na nie ochotę!
OdpowiedzUsuńdomowe o niebo lepsze niż te kupne:) pięknie wyglądają:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam, mąż ubielbia, sąsiedzi uwielbiają i współpracownicy uwielbiają ❤️
OdpowiedzUsuń