piątek, 28 września 2012

Ciasteczka a'la Pierniki

Gdy ostatnio robiłam kruche ciastka z cukrem (Sprawdź ;)), pomyślałam, że ciekawie by one smakowały bez cukru, ale za to z przyprawą do piernika. I faktycznie. Nie są to takie tradycyjne pierniki, które jemy w święta, ale te są ciekawym pomysłem no co dzień, jeśli ktoś lubi ciastka tego typu. Jeszcze kilka miesięcy zanim zrobię pierniki, takie z prawdziwego zdarzenia, a tymczasem te ciasteczka umilą mi chłodne popołudnia przy herbatce. Polecam i przesyłam Wam dużo ciepła w ciasteczkowych pierniczkach ;)




Co potrzebujemy: (z porcji wychodzi około 60 ciastek)
  • kostka margaryny 200g
  • ok 700g mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczki miodu
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika



1. Do miski wrzucamy miękką margarynę, cukier, jajka. Zagniatamy ciasto rękami. Następnie w niewielkiej ilosci ciepłego mleka rozpuszczamy amoniak i dodajemy go. Wsypujemy proszek do pieczenia i dosypujemy stopniowo mąkę, aż powstanie gładka masa. Dodajemy miód i przyprawę do piernika. Wyjmujemy ciasto na stolnice, podsypujemy mąką i zagniatamy ładną kulkę. Następnie ciasto rozwałkwujemy bardzo cienko (jeśli takie lubimy) i wycinamy ciasteczka pierniczki ;)

2. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

SMACZNEGO



7 komentarzy:

  1. Pierniczki zawsze dobre. :) Te wyglądają uroczo.

    OdpowiedzUsuń
  2. takie ciasteczka moglabym chrupac bez konca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasteczka i to w dodatku serduszka:D słodko! a ten korzenny aromat piernika, jeden z moich ulubionych smaków!

    OdpowiedzUsuń
  4. Oprócz smaku piernika uwielbiam ten aromat, który unosi się w całym domu, gdy zabieram się do pieczenia ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...