Gdy ostatnio robiłam kruche ciastka z cukrem (Sprawdź ;)), pomyślałam, że ciekawie by one smakowały bez cukru, ale za to z przyprawą do piernika. I faktycznie. Nie są to takie tradycyjne pierniki, które jemy w święta, ale te są ciekawym pomysłem no co dzień, jeśli ktoś lubi ciastka tego typu. Jeszcze kilka miesięcy zanim zrobię pierniki, takie z prawdziwego zdarzenia, a tymczasem te ciasteczka umilą mi chłodne popołudnia przy herbatce. Polecam i przesyłam Wam dużo ciepła w ciasteczkowych pierniczkach ;)
Co potrzebujemy: (z porcji wychodzi około 60 ciastek)
- kostka margaryny 200g
- ok 700g mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 5 jaj
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka amoniaku (opcjonalnie)
- 4 łyżeczki miodu
- 4 łyżeczki przyprawy do piernika
1. Do miski wrzucamy miękką margarynę, cukier, jajka. Zagniatamy ciasto rękami. Następnie w niewielkiej ilosci ciepłego mleka rozpuszczamy amoniak i dodajemy go. Wsypujemy proszek do pieczenia i dosypujemy stopniowo mąkę, aż powstanie gładka masa. Dodajemy miód i przyprawę do piernika. Wyjmujemy ciasto na stolnice, podsypujemy mąką i zagniatamy ładną kulkę. Następnie ciasto rozwałkwujemy bardzo cienko (jeśli takie lubimy) i wycinamy ciasteczka pierniczki ;)
2. Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.
SMACZNEGO
Pierniczki zawsze dobre. :) Te wyglądają uroczo.
OdpowiedzUsuńtakie ciasteczka moglabym chrupac bez konca :)
OdpowiedzUsuńjakie słodkie serduszka:)
OdpowiedzUsuńciasteczka i to w dodatku serduszka:D słodko! a ten korzenny aromat piernika, jeden z moich ulubionych smaków!
OdpowiedzUsuńOprócz smaku piernika uwielbiam ten aromat, który unosi się w całym domu, gdy zabieram się do pieczenia ;)
OdpowiedzUsuńnooo, pierniki uwielbiam!!!
OdpowiedzUsuńTakie maluszki.. a tyle radości!
OdpowiedzUsuń