Dzisiaj mam dla Was pomysł na pyszne, proste rogaliki, do których nie wykorzystujemy jaj. Są bardzo kruche i rozpływają się w ustach. W środek możemy włożyć co tylko chcemy no. jabłka, ser twarogowy, marmoladę, dżem itp. Moje rogaliki może nie są piękne (wycinane na szybko), ale nie o wygląd przecież chodzi, ale o smak. Spróbujcie, a pokochacie je :)
Co potrzebujemy:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka śmietany ukwaszonej 12% lub 18%
- ok 20 g drożdży
1. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, drożdże rozpuszczamy w kilku łyżkach mleka lub wrzucamy bezpośrednio pokruszone. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie się kleiło do rąk, dodajemy jeszcze troszkę mąki. Rozwałkowujemy i wycinamy rogaliki (w moim przypadku kwadraty ;p). Do środka wkładamy co tylko chcemy. Pieczemy w 180 stopniach, przez około 25 minut, aż do zrumienienia.
2. Ciasto nie jest słodkie, więc na końcu możemy polukrować rogaliki.
SMACZNEGO
Ja robię rogaliki drożdżowe, ale te Twoje wydają się jeszcze lepsze ;)
OdpowiedzUsuńNie no bez jaj, wyglądają super :P Ahah :3 Pzdr
OdpowiedzUsuńTakie rogaliczki muszą być przepyszne :-)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł dla alergików ;)
OdpowiedzUsuńcudne! jeden rzut oka i się w nich zakochałam!
OdpowiedzUsuńWyglądają super krucho i smakowicie.
OdpowiedzUsuńA ile mniej więcej wychodzi tych rogalików??? A i jakiej wielkości zrobiłaś te kwadraty? :) Aga
OdpowiedzUsuńJa wycinam na "oko" ;) mniej wiecej o średnicy 9 cm. Wychodzi ok 35 rogalików.
UsuńZrob walek podziel na 4czesci.Kazda czesc rozwakuj na ksztalt kola, kolo podziel na 8 czesci,nalóz nadzienie na najdłuzsza czesc .i zwjaj do przodu, wyjdzie 32 sztuki
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję ;)
Usuń