niedziela, 16 września 2012

Sos grzybowy

Na początek przepraszam Was, że mój blog chwilowo zamarł. Nałożyło się sporo innych obowiązków i nie miałam nawet czasu na to by wejść do kuchni i zrobić cokolwiek. Mam nadzieję, że przyszły tydzień zaowocuje w nowe przepisy! W górnym rogu, po prawej stronie bloga zamieszczam również małą ankietę. Będę bardzo szczęśliwa jeśli zabierzecie w niej głos i wytypujecie co według Was powinno sie w najbliższym czasie znaleźć na blog. Za każdy głos dziękuję, ponieważ jest on dla mnie cenny :)
Dziś coś zupełnie na szybko. Dzięki temu, że spadło troszkę deszczu, mogłam się cieszyć grzybami w kuchni. W tym roku tata rozpoczął sezon, ale mam nadzieję, że sama niedługo wybiorę się do lasu. Sos grzybowy możemy jeść z ziemniakami, z chlebem lub jak tylko nam się podoba (nawet solo łyżeczką ;)). Mam nadzieję, że Wam zasmakuje równie mocno jak mi ;) Gorące pozdrowienia w chłodny dzień :)




Co potrzebujemy:
  • grzyby
  • śmietana 12%
  • pietruszka, cebulka
  • 1. Grzyby kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie, aż zrobią się miękkie. Na patelnię z tłuszczem (najlepiej masło) wrzucamy poszatkowaną cebulę, pietruszkę i grzybki. Wszystko smażymy ok 20 min, aż do zrumienienia cebulki. Wlewamy śmietanę i mieszamy. Doprawiamy tak jak lubimy. Jeśli chcemy bardziej gęsty sos, dosypujemy mąki. Gotowe :)

    SMACZNEGO

    5 komentarzy:

    1. achhh jaki musi być aromatyczny!:)

      OdpowiedzUsuń
    2. wystarczy grzyby wrzucic bezposrednio na patelnie, bez gotowania, wowczas sos bedzie bardziej aromatyczny a grzyby i tak beda miekkie i smaczne

      OdpowiedzUsuń
    3. Pyszne sos, można go wykorzystać na wiele sposobów

      OdpowiedzUsuń
    4. mmm ! za mną chodzi sos grzybkowy, ale u mnie rejonie grzybów niewiele.... a zjadłabym z kopytkami ;)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
    Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...