sobota, 8 września 2012

Szarlotka na szybko

Nadzieniem w szarlotce zazwyczaj są jabłka - i tak też jest w tym przypadku, ale nie trzeba się ograniczać tylko do tego owocu i wykorzystać np. gruszki, morele itp. Pewnie smakowałoby równie pysznie. Lubię szybkie ciasta, a odkąd odkryłam, że tarty są takie niewymagające i rozpływają się w ustach, to pokochałam je - pewnie wielu z Was to zrozumie :) Jeśli ktoś lubi ciasta z jabłkami, to jest to idealna alternatywa dla innych jabłeczników. Zawsze gdy go robię, muszę poświecić troszkę więcej czasu, a przy tej szarlotce nie ma dużo pracy, a efekt jest w pełni zadowalający ;) Tak więc zabierajcie się do roboty :)



Co potrzebujemy:
Ciasto
  • 300 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • kostka margaryny 200 g
Nadzienie
  • 4 duże jabłka
  • cynamon (opcjonalnie)


 1. Składniki na ciasto wrzucamy do miski, mąkę przesiewamy i wyrabiamy. Zostawiamy kawałek wyrobionego ciasta na wierzch szarlotki. Wysmarowaną masłem formę do tarty wyklejamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środek formy możemy obciążyć, aby nie porobiły się górki z ciasta, ale nie jest to konieczne.

 2. Jabłka kroimy na małe kawałki. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, układamy jabłka i posypujemy je cynamonem (opcjonalnie), a na wierzch układamy paski z ciasta. Wkładamy znów do piekarnika i zapiekamy około 25 minut. Po przestygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO



8 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł :-)
    Zgadzam się, że kruche tarty są pyszne i mało pracochłonne :-)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ochhh Kochana, zachwyciła mnie twoja szarlotka! boska

    OdpowiedzUsuń
  3. ale szybko, rzeczywiście!
    a jak ze smakiem ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Proste i smaczne, a jak wygląda:)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...