Nadzieniem w szarlotce zazwyczaj są jabłka - i tak też jest w tym przypadku, ale nie trzeba się ograniczać tylko do tego owocu i wykorzystać np. gruszki, morele itp. Pewnie smakowałoby równie pysznie. Lubię szybkie ciasta, a odkąd odkryłam, że tarty są takie niewymagające i rozpływają się w ustach, to pokochałam je - pewnie wielu z Was to zrozumie :) Jeśli ktoś lubi ciasta z jabłkami, to jest to idealna alternatywa dla innych jabłeczników. Zawsze gdy go robię, muszę poświecić troszkę więcej czasu, a przy tej szarlotce nie ma dużo pracy, a efekt jest w pełni zadowalający ;) Tak więc zabierajcie się do roboty :)
Co potrzebujemy:
Ciasto
Nadzienie
- 300 g mąki
- 100 g cukru pudru
- kostka margaryny 200 g
- 4 duże jabłka
- cynamon (opcjonalnie)
1. Składniki na ciasto wrzucamy do miski, mąkę przesiewamy i wyrabiamy. Zostawiamy kawałek wyrobionego ciasta na wierzch szarlotki. Wysmarowaną masłem formę do tarty wyklejamy ciastem i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środek formy możemy obciążyć, aby nie porobiły się górki z ciasta, ale nie jest to konieczne.
2. Jabłka kroimy na małe kawałki. Po wyjęciu ciasta z piekarnika, układamy jabłka i posypujemy je cynamonem (opcjonalnie), a na wierzch układamy paski z ciasta. Wkładamy znów do piekarnika i zapiekamy około 25 minut. Po przestygnięciu możemy posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Pyszna :)
OdpowiedzUsuńEkspresowy, pyszny deser. :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo ładnie!
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się, że kruche tarty są pyszne i mało pracochłonne :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Mniaaaam! Pyszota!!
OdpowiedzUsuńochhh Kochana, zachwyciła mnie twoja szarlotka! boska
OdpowiedzUsuńale szybko, rzeczywiście!
OdpowiedzUsuńa jak ze smakiem ;]
Proste i smaczne, a jak wygląda:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie;)