To jedno z moich ulubionych ciast. Jest bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Lubię przeróżne placki ze śmietaną, a to jest najfajniejsze, bo można je zrobić wieczorem, rano dokończyć i iść do pracy. Po przyjściu możemy od razu zjeść sobie kawałeczek do kawy. Kiedyś jadłam bez kakao, ale ciemny jest najsmaczniejszy :)
Co potrzebujemy:
Biszkopt
Krem
- 4 jaja
- 1 szklanka mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 750 ml śmietany 30%
- 3 śmietan-fix
- 3/4 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- ok 10 g żelatyny
* składniki na blaszkę 25x31 cm
1. Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 20 minut, aż do zrumienienia na złoty kolor.
2. Śmietanę z kakao i cukrem przegotowujemy i wkładamy na noc do lodówki. Rano ubijamy śmietanę, dodajemy śmietan-fixy i żelatynę (przygotowaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu; ja rozpuszczamy 10 g w niewielkiej ilości gorącej wody). Gotową masę wykładamy na biszkopt, robimy zygzaczki i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Ale cudne ciacho zapisuję do zrobienia ;D
OdpowiedzUsuńfajne:)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto! :)
OdpowiedzUsuńLeciutkie z biszkoptem<3
OdpowiedzUsuńSmacznie sie zapowiada. Podeślę przepis mamie, bo ona uwielbia ciasta ze smietanowym kremem. Może i ja się na kawałek załapię. ;)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam i polecam gorąco :)
OdpowiedzUsuńdaaawno nie jadłam ciasta ze śmietaną ,a to wygląda smakowicie ;) brzdąc to podobno ciasto typowo wielkopolskie.
OdpowiedzUsuńTak też coś słyszałam, że typowo wielkopolskie, dlatego też nie mogło go u mnie zabraknąć ;)
Usuńsamkowite! zainspirowałam się, poszukam słodkich smaków pomorza;)
UsuńAle ile tej żelatyny? Łyżkę? Całe opakowanie?
OdpowiedzUsuńJa dodaję około 10g, rozpuszczonej w wodzie.
Usuń