Jak to sympatycznie brzmi :) A jeszcze lepiej smakuje. Na przepis natknęłam się na blogu Ósmy kolor tęczy. Ciasteczka zachwyciły mnie tym, że są banalne w wykonaniu i potrzeba tylko kilku składników, które prawie zawsze znajdują się w kuchni. Gdy nie mamy pomysłu na przekąskę do kawy, zostało mało czasu, w lodówce prawie nic nie ma, to te ciastka są idealnym pomysłem. Ciasteczka są bardzo kruche i wyczuwam w nich delikatny smak śmietany. Autorka przepisu porównała je do ciasta francuskiego i coś w tym jest. Teraz wiem, że będę często do nich wracać. Spróbujcie, a zrozumiecie :)
Co potrzebujemy: (ok 50 ciastek)
- kostkę masła (200 g)
- 250 g mąki
- 4 czubate łyżki śmietany 12% (homo lub ukwaszona - ważne żeby była gęsta)
- cukier
- cukier waniliowy
1. W misce zagniatamy wszystkie składniki oprócz cukru. Ciasto jest klejące, więc możemy włożyć na pół h do lodówki, lub podsypać mąką i od razu rozwałkowywać (ja wybrałam drugi sposób-nie lubię czekać ;p). Wycinamy kółka z dziurką (użyłam szklanki i kieliszka). Ciasto powinno mieć nie mniej niż ok 5 mm grubości, bo inaczej ciężko będzie nam oderwać od stolnicy.
2. Do miseczki wsypujemy torebkę cukru waniliowego i dosypujemy zwykłego. Cukier wan. nie jest obowiązkowy, ja po prostu lubię delikatny posmak wanilii ;). Maczamy w nim wycięte krażki z jednej strony i wykładamy na blachę. Pieczemy w 180 stopniach, do zrumienienia, ok 15 minut. Trzeba pilnować, aby sie nie przypaliły. Ja jedną część miałam już gotową po 10 min.
SMACZNEGO
Jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie brzmi a same ciasteczka uroczo wyglądają :)
OdpowiedzUsuńciastko z dziurka, urocze! moge jedno?:D
OdpowiedzUsuńale urocze ciasteczka:) sliczne
OdpowiedzUsuńŚliczne i tak mało potrzeba by mieć takie cuda...
OdpowiedzUsuńAle uroczo zawiązane wstążeczką.. <3
OdpowiedzUsuńurocze, z tą dziurką i wstążeczką
OdpowiedzUsuńurocze ;)
OdpowiedzUsuńa w sumie sama nazwa "śmietankowe" mnie zachęca..lubię wszystko co śmietankowe;)
Robiłam. Są przepyszne, smakują jak z ciasta francuskiego, w domu zachwyceni. Mmm, kocham Cię za dodanie tego przepisu! ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Anka
Zdecydowanie muszę zrobić,
OdpowiedzUsuńOd dawna mam ochotę na te ciasteczka... Mam zamiar jutro je przygotować, ale jest pewien problem - otóż śmietana (18%) którą kupiłam jest lejąca :( nie mam pojęcia dlaczego, bo jest w dacie i nigdy wcześniej mi się to nie przytrafiło... Zatem mam pytanie, czy mogę użyć tej śmietany? Jeśli tak to w tej samej ilości czy innej? Czy muszę kupić nową śmietanę? :( Dodam, że bardzo zależy mi na tym, żeby się udały, bo zamierzam poczęstować nimi gości i nie chcę zrobić sobie wstydu...
OdpowiedzUsuńPs. Proszę o szybką odpowiedź :)
Witam, teoretycznie powinna być gęsta, ale myślę, że można spróbować, jeśli ta śmietana nie jest, aż tak rzadka. Proponuję zrobić najpierw z połowy porcji i zobaczyć co wyjdzie. Zawsze robiłam z gęstą, wiec nie mam porównania. Jeśli sie Pani zdecyduje to proszę dać znać jak wyszły.
UsuńPozdrawiam ;)
P.S. Przepraszam, że dopiero teraz odpisuję.
Nie szkodzi, miałam dość czasu :) zatem zrobiłam i się udały! Częstowałam nimi znajomych i wszystkim smakowały :) z tym że moje piekłam zaledwie 8 min a są bardziej zarumienione... Ale nadal pyszne :)
UsuńNo to super, cieszę się, że wyszły ;)
UsuńZrobiłam! Pyszne! Tylko w kształcie serc, bo łatwiej się je odklejało od stolnicy :) Cała rodzina była zachwycona.
OdpowiedzUsuń