Witam Was i przepraszam za tak długą "pustkę" na blogu, ale ostatnio miałam bardzo mało czasu, aby tutaj coś wstawić. Teraz wracam z krakersami czosnkowymi i mam nadzieję, że Wam zasmakują ;) Robiłam je pierwszy raz i już wiem, że następnym razem użyję 2 zupek czosnkowych, ponieważ te krakersy mają bardzo delikatny smak, a ja wolę bardziej wyrazisty ;)
Co potrzebujemy:
- 1 zupka czosnkowa (typu Gorący kubek)
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 130 g masła
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka koperku
1. Do miski wsypujemy mąkę, zupkę czosnkową (najlepiej bez grzanek), koperek i kurkumę (da nam ładny żółty kolor). Mieszamy i dodajemy jogurt i masło. Wszystko zagniatamy ręką, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie rozwałkowujemy na ok 5 mm grubości i wycinamy kółeczka (np. kieliszkiem).
2. Pieczemy w 180 stopniach ok. 20 min (w zależności od grubości). Te krakersy mają bardzo delikatny smak, więc jeśli chcemy jeszcze bardziej czosnkowe to dodajemy 2 zupki czosnkowe (najlepiej najpierw wypróbować z jedną saszetką, ponieważ są różne rodzaje i może będzie smakować odpowiednio).
SMACZNEGO
czosnkowe chrupanie, jestem za!:))
OdpowiedzUsuńTakie przekąski lubię aż za bardzo!
OdpowiedzUsuńO, pycha! Uwielbiam czosnkowe :) Domowe na pewno pokonują te ze sklepu.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię domowe krakersy i częśto robię, chętnie wypróbuję Twój przepis ale z suszonym czosnkiem :)
OdpowiedzUsuńjak ja Cię lubię;D
OdpowiedzUsuńświetna przekąska:)
OdpowiedzUsuńpycha
Bardzo pyszne ciasteczka ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCześć :) Nominuję Twojego bloga do akcji: Liebster Blog.
OdpowiedzUsuńWszystkie istotne informacje i zasady zabawy znajdziesz tu: http://kalejdoskoprenaty.blogspot.it/2012/11/nominacja-do-akcji-liebster-blog.html
Male cudenka:)))) Rewelacyjnie wygladaja!
OdpowiedzUsuńsuper pomysl Chetnie bym kiedys je wyprobowala ale tu gdzie jestem zupek czosnkowych nie ma Mozna sprobowac z suchym mielonym czosnkiem? albo jeszcze lepiej ze swiezym?
OdpowiedzUsuńJasne, że można :) ja akurat podałam pomysł z zupką czosnkową, ale świeży czosnek lub mielony jak najbardziej też może być :)
UsuńChętnie wypróbuję, spróbuję z czosnkiem granulowanym i może z papryką ostrą. Dam znać jak wyszło :)
OdpowiedzUsuń