Nigdy wcześniej nie jadłam tej zupy. Zanim ją zrobiłam, przeglądałam wiele przepisów w internecie i starałam się wybrać taki, który najbardziej pasowałby do moich upodobań kulinarnych. Ponoć fenomenem tej zupy jest skarmelizowana cebula. Ja mimo, że podsmażałam ją ponad pół godziny, to nie miała ładnego brązowego koloru. Może uda się następnym razem. Niemniej jednak zupa godna polecenia ;)
Co potrzebujemy:
- 1 kg cebuli na 1-1,5 l bulionu
- 2 łyzki oliwy
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, koperek
- starty żółty ser
- groszki ptysiowe/ makaron/ grzanki
1. Obraną cebulę drobno kroimy. W garnku lub na patelni roztapiay masło, dodajemy oliwe i wrzucamy cebulę. Smażymy na średnim ogniu minimum 0,5 godziny, aż się skarmalizuje i nabierze brązowego koloru (moja nie nabrała, nie wiem czemu, ale w przepisach jest, aby smażyć min 0,5 godziny).
2. Cebulę doprawiamy i dodajemy do bulionu. Możemy go nieco zageścić mąką. Całość gotujemy jeszcze przez ok 15-20 minut. Zupę wlewamy do miseczek żaroodpornych, dodajmey groszki ptysiowe, posypujemy żółtym serem i wkładamy na kilka minut do piekarnika, aby sie ładnie zapiekło.
SMACZNEGO
w taką pogodę tylko to bym zjadła ;)
OdpowiedzUsuńŚwietna! Najlepsza z grzankami z żółtym serem :)
OdpowiedzUsuńcebulowa zupa, pycha! i do tego te ptysie! :))
OdpowiedzUsuńo jaaa! ale musiała rozgrzać.
OdpowiedzUsuńpyszna!
pyycha! idealna na pogodę za oknem.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
wygląda obłędnie! :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam Cię do mnie :)
Lubię jeść, ale nie umie zrobić ; ) Zawsze czegoś jej brakuje, albo jest za słona: (
OdpowiedzUsuńZupka pyszna, w sam raz na jesień! ja robię podobnie, tylko z grzankami :)
OdpowiedzUsuńmuszę w niedługim czasie zrobić taką zupkę:)
OdpowiedzUsuńdawno nie gotowałam, a Em już mnie od dawna o nią prosi:)
twoja wygląda obłędnie:) zjadłabym z miseczką;)
zupa cebulowa - o tak!
OdpowiedzUsuńKocham cebulową, i polecam również serową. to dwie zupy które robi się szybko, a poznałam je dopiero w dorosłym życiu.
OdpowiedzUsuńzabieram sie do niej juz od ponad roku! chyba w koncu zrobie, zapowiada sie pysznie :)
OdpowiedzUsuńTeż robiłam nie tak dawno zupę cebulową:) Z bagietka zamiast grzanek! W Twojej wersji wygląda rewelacyjnie! Pozdrawiam, Asia:*
OdpowiedzUsuńNie zabieraj sie tyle tylko gotuj :)
OdpowiedzUsuńkarmelizujemy cukier ok. 5 łyżeczkek:) pewnie stąd kolor
OdpowiedzUsuńCiekawe :)
Usuń