Skoro wszystko jest świąteczne, pachnące piernikami i świętami, to dlaczego kakao też nie miałoby takie być? :) A właśnie, że może. Można je wypić z niewielka ilością cynamonu lub przyprawy korzennej. Kto oprze się takiej kompozycji? Warte spróbowania. Idealny napój na zimowe wieczory.
Mówiłam już, że można dodać troszkę imbiru? Rozgrzewa :)
Co potrzebujemy:
- mleko
- kakao
- cukier
- cynamon/przyprawa korzenna/imbir
1. Przygotowujemy kakao takie jak lubimy (moje jest troszkę białe, bo nie lubię dużej ilości kakao), dodajemy niewielką ilość cynamonu, przyprawy korzennej bądź imbiru i podgrzewamy. Gotowy napój spieniamy i przelewamy do kubeczka. Możemy się rozgrzewać :)
SMACZNEGO
mmm takie kakao na mroźne wieczory :)
OdpowiedzUsuńBrzmi cudownie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej :) Zimą uwielbiam raczyć się takimi aromatycznymi, rozgrzewającymi napojami.
OdpowiedzUsuńpyszne ;)
OdpowiedzUsuńależ przepychotkowe kakao!
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńpędzę do kuchni je zrobić :D
mmm ;) takie z aromatem świąt musi być wspaniałe ;)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł, że też jeszcze na to nie wpadłam :D Jutro zaserwuję sobie takie świąteczne kakao, uroczo wygląda :)
OdpowiedzUsuńniby proste, ale wpaść na to to dopiero sztuka :)
OdpowiedzUsuńdziś zrobiłam sobie tosta w ulubionej wersji czyli z masłem orzechowym i miodem, a moja córka (której ulubionym programem ostatnio jest food network) powiedziała 'posyp to cynamonem, zrobiłam tak ostatnio i jest pyszne' :)
Czasami zmienimy jeden składnik i osiągamy coś niesamowitego, więc warto eksperymentować ;)
UsuńMniam...A ja właśnie piję kawę z cynamonem, kardamonem i goździkami. Podobny aromat ale przyszła mi wielka ochota na kakao:)
OdpowiedzUsuńachhh musiało smakować obłędnie:) świetny pomysł:D
OdpowiedzUsuń