Mam mało czasu ostatnio na prowadzenie bloga, ale mam nadzieję, że w najbliższych dniach przybędzie przepisów i później będzie tylko coraz więcej :)
Dzisiaj przepis na szybkiego piernika. Chociaż ciasto to można jeść w ciągu roku (bez przypraw korzennych, cynamonu), to jednak w Święta ma swój urok. Jest bardzo delikatne, troszkę mokre (ja bardzo takie lubię) I PROSTE, wystarczy wymieszać wszystkie składniki (nie potrzebujemy nawet miksera). Kto spróbuje ten zrozumie :)
U mnie nie będzie go w Święta, ale teraz, tydzień wcześniej bardzo chętnie sobie go zjemy ;)
Co potrzebujemy:
- 2,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oliwy
- 1 jajko
- 1 cukier waniliowy
- 2-3 łyżeczki cynamonu/0,5 opakowania przyprawy do pierników
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody
- opcjonalnie: owoce/rodzynki/bakalie/dżem
1. Wszystkie suche składniki tj: Mąkę, cukier (zwykły i waniliowy), cynamon bądź przyprawę do pierników, kakao i sodę dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko (białko i żółtko), mleko i oliwę. Ja dodałam jeszcze miseczke wiśni, wczesniej rozmrożonych. Mieszamy wszystkie składniki (nie trzeba mikserem).
2. Gotowe ciasto wylewamy do podłużnej foremki (jak na babkę) i pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut.
SMACZNEGO
Pyszniutko ;)
OdpowiedzUsuńMmm, pyszności. :)
OdpowiedzUsuńWow, jak tanio, że nie ma miodu! :)
OdpowiedzUsuńmniam, mniam i jeszcze raz mniam! ;D uwielbiam pierniki w każdej postaci :D
OdpowiedzUsuńpycha! wilgotny i kakaowy<3
OdpowiedzUsuńach te pierniki!:D kocham!
OdpowiedzUsuńjak wilgotny to w sam raz dla mnie;)
OdpowiedzUsuńmhmm, rewelacja, wykorzystam, zrobię fotkę i pokażę;)))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam świątecznie;)
Czekam na rezultaty :)
Usuńzrobiłam...matko, ale się bałam, bo coś miękawe było długo...ale chyba oki;p
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakuje. Pozdrawiam ;)
Usuńprzepyszny, szybki piernik, wczoraj robiłam z 2letnim synkiem:) wcześniej robiłam z przepisu M.Gessler i wydawało się,że prostszego przepisu nie znajdę a tu proszę..:) i co najlepsze jest smaczniejszy :p
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował. To fakt, jest prosty, dlatego często chętnie do niego wracam :) Pozdrawiam.
UsuńWitam, czy w tym przepisie ma być oliwa z oliwek czy też zwykły olej ?
OdpowiedzUsuń~Julka :)
Ja wykorzystałam zwykły olej ;)
Usuń