sobota, 15 grudnia 2012

Szybki piernik

Mam mało czasu ostatnio na prowadzenie bloga, ale mam nadzieję, że w najbliższych dniach przybędzie przepisów i później będzie tylko coraz więcej :)
Dzisiaj przepis na szybkiego piernika. Chociaż ciasto to można jeść w ciągu roku (bez przypraw korzennych, cynamonu), to jednak w Święta ma swój urok. Jest bardzo delikatne, troszkę mokre (ja bardzo takie lubię) I PROSTE, wystarczy wymieszać wszystkie składniki (nie potrzebujemy nawet miksera). Kto spróbuje ten zrozumie :) 
U mnie nie będzie go w Święta, ale teraz, tydzień wcześniej bardzo chętnie sobie go zjemy ;)



Co potrzebujemy:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka oliwy
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżeczki cynamonu/0,5 opakowania przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • opcjonalnie: owoce/rodzynki/bakalie/dżem


1. Wszystkie suche składniki tj: Mąkę, cukier (zwykły i waniliowy), cynamon bądź przyprawę do pierników, kakao i sodę dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko (białko i żółtko), mleko i oliwę. Ja dodałam jeszcze miseczke wiśni, wczesniej rozmrożonych. Mieszamy wszystkie składniki (nie trzeba mikserem).

2. Gotowe ciasto wylewamy do podłużnej foremki (jak na babkę) i pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut.

SMACZNEGO



15 komentarzy:

  1. Wow, jak tanio, że nie ma miodu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam, mniam i jeszcze raz mniam! ;D uwielbiam pierniki w każdej postaci :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jak wilgotny to w sam raz dla mnie;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mhmm, rewelacja, wykorzystam, zrobię fotkę i pokażę;)))

    pozdrawiam świątecznie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam...matko, ale się bałam, bo coś miękawe było długo...ale chyba oki;p

    OdpowiedzUsuń
  6. przepyszny, szybki piernik, wczoraj robiłam z 2letnim synkiem:) wcześniej robiłam z przepisu M.Gessler i wydawało się,że prostszego przepisu nie znajdę a tu proszę..:) i co najlepsze jest smaczniejszy :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakował. To fakt, jest prosty, dlatego często chętnie do niego wracam :) Pozdrawiam.

      Usuń
  7. Witam, czy w tym przepisie ma być oliwa z oliwek czy też zwykły olej ?
    ~Julka :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...