piątek, 25 stycznia 2013

Ciasteczka z wiórkami kokosowymi

Dzisiaj bardzo prosty pomysł na szybkie kruche ciacha. U mnie goszczą one bardzo często, ponieważ nie potrzebują dużego nakładu czasu i pracy. Tym razem pierwszy raz zrobiłam je z kokosem i wyszły obłędne - miały zupełnie inny smak niż zwykle. Aby były bardziej kokosowe można jeszcze do ciasta dodać mleko lub olejek kokosowy. To musi być pyszne ;)




Co potrzebujemy: (ok 50 ciastek)

  • ok 1 kg mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka amoniaku (rozpuszczona w 2 łyżkach mleka)
  • 3 łyżki kwaśnej smietany 12-18%
  • + wiórki kokosowe 


    1. Do miski dodajemy wszystkie składniki (lepiej na początku rozgnieść masło z mąką) i zagniatamy ciasto. Na początek proponuję dodać ok 600 g mąki i stopniowo dodawać tyle ile będzie potrzeba. Gdy powstanie nam gładkie ciasto, rozwałkowujemy je na ok 2-3 mm i wycinamy kształty.

    2. Na patelni roztapiamy troszkę masła, dodajemy wiórki i cukier. Mieszamy i podsmażamy do zrumienienia. Ciastka przesmarowujemy białkiem lub mlekiem i obsypujemy wiórkami (mogą być też takie prosto z paczki). Piec w 180 stopniach ok 15-20 minut, aż do zarumienienia.

    SMACZNEGO 

    10 komentarzy:

    1. Przesmacznie wyglądają:) i ten zarumieniony kokos.. mmm rozmarzyłam się;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Do popołudniowej kawy jak znalazł.

      OdpowiedzUsuń
    3. Wyglądają słodziutko, fajnie je opatrzyłaś zdjęciami. Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    4. Idealne do kawy lub gorącej czekolady:) super pomysł na zdjęcia.

      OdpowiedzUsuń
    5. Witam, wyglądają przepysznie i bardzo chciałabym je zrobić, choć nie do końca rozumiem przepis ;c Czy jest możliwość aby mi go trochę wyjaśnić? Bo rozumiem, że WSZYSTKIE składniki mieszamy.. ale drugi punkt jest dla mnie nie jasny.. skoro wszystkie składniki wymieszaliśmy, to sąk wzięło nam się masło z wiórkami i cukrem na patelni?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Witam, na patelni roztapiamy niewielka ilość masła do podsmażenia wiórek i dajemy łyżeczkę lub dwie cukru, aby je osłodzić :) tylko tyle :) Oczywiście cukier można tutaj całkiem pominąć. Pozdrawiam

        Usuń
      2. Super, dziękuję bardzo ;)

        Usuń

    Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
    Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...