wtorek, 22 stycznia 2013

Grzebienie z ciasta francuskiego

Już na samą myśl o jabłkach zapieczonych w cieście francuskim, leci mi ślinka. Jeden minus - póki co sama nie potrafię zrobić ciasta francuskiego, więc je kupuję. Jeśli ktoś ma swój sprawdzony przepis to proszę o podzielenie się :) Gdzie znalazłam jakiś przepis na coś z ciastem francuskim, zawsze było "opakowanie ciasta francuskiego". Dobrze, bo można zaoszczędzić dużo czasu, ale jednak samemu to samemu :) 
A Wy lubicie ciasto francuskie? :)



Co potrzebujemy:
  • ok 5 średnich jabłek
  • opakowanie ciasta francuskiego



1. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ciasto francuskie rozwałkowujemy lub jeśli mamy w płatach to od razu wycinamy prostokąty. Na środek ciasta kładziemy jabłka i składamy prostokąt na pół. Dwa krótsze boki przygniatamy widelcem (podobnie jak pierogi) żeby jabłka nie wyleciały, a najdłuższy bok nacinamy nożem na kształt grzebienia.

2. Pieczemy w 180 stopniach ok 25-30 minut, aż do zrumienienia.


7 komentarzy:

  1. Ja też jak narazie kupuję ciasto farncuskie, a propozycja z dodatkiem jabłek bardzo do mnie przemawia :) Aż ślinka cieknie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha, ciasto francuskie zawsze mam w zamrażarce, nie raz ratowało mnie gdy wpadli niezapowiedziani goście i chyba najlepiej smakuje mi z jabłkami, zawsze robię takie trójkąciki, niedawno kupiłam w lidlu w wersji light, troszkę mniej kalorii:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne są te grzebienie. Mam praktycznie identyczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też na razie operuje jedynie ciastem gotowym, tak czy inaczej grzebienie przepyszne!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...