Ciasto mimo, że wymaga trochę nakładu pracy, to jednak jest bardzo łatwe w przygotowaniu. Niby nie ma w nim nic takiego, a smakuje bardzo dobrze. Słodycz spowodowaną powidłami i ubitą pianą, przełamuje krem, który łączy dwa ciasta ze sobą. Spróbujcie a polubicie ;)
Co potrzebujemy:
Ciasto
Piana
- 4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1,5 kostki masła
- 6 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Krem budyniowy
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
+powidła +200g orzechów
- 0,5 l mleka
- kostka margaryny (może być też masło)
- 3/4 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 czubate łyżki mąki kartoflanki
* podane składniki wystarczają na blaszkę 25x36 cm
1. Podane składniki na ciasto zagniatamy. Dzielimy na dwie części i wykładamy na blaszki (zwykłej wielkości). Oba ciasta przesmarowujemy powidłami. Ubijamy białka i do ubitej piany dosypujemy cukier. Miksujemy, aż cukier sie rozpuści, a następnie wykładamy na dwie blachy. Drobno posiekane orzechy wysypujemy na pianę. Ciasta pieczemy w 180 stopniach, przez około 30 - 40 minut. Sprawdzamy kiedy ciasto będzie dobre.
2. Przygotowujemy krem budyniowy. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą "mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją. Miękką margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej ostudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.
3. Gdy ciasta przestygną, na jedno z nich wykładamy krem budyniowy. Przykrywamy drugim ciastem.
SMACZNEGO
Jak wspaniale wyglada.. Masz do talent do ciast :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha! Coś na kształt Pani Walewskiej i Snickersa. Mniam!
OdpowiedzUsuńmmm wygląda bardzo apetycznie. Bardzo lubię ciasta z orzechami.
OdpowiedzUsuńale piękne ciacho! aż ślinka cieknie jak się patrzy na zdjecie! ;D szkoda że nie mam gdzie upiec :P a może w sumie i lepiej, bo bym całe na raz zjadła ;p
OdpowiedzUsuńPo prostu niebo w gębie :)Lubię takie ciacha!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. ;)
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smakowicie :) Idealne do popołudniowej kawki!
OdpowiedzUsuńtotalnie obłędne ciacho:)boskie!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie spróbowałem a już je lubie :)
OdpowiedzUsuńniebo w gębie.
OdpowiedzUsuńaga
pychota....gabi
OdpowiedzUsuńzrobie je napewno
OdpowiedzUsuńRobiłam. Wyszło fantastycznie. Smakowało cudownie, bosko.
OdpowiedzUsuńRobiłam. Wyszło fantastycznie. Smakowało cudownie, bosko.
OdpowiedzUsuń