niedziela, 10 lutego 2013

Babka zebra

Dzisiaj na moim blogu zawitała babka, dwukolorowa. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Możemy samodzielnie tworzyć różne wzory, które sprawią, że nasza "baba" będzie wyglądać oryginalnie. Ciasto jest  tutaj akurat wylewane warstwami, ale może udałoby sie stworzyć jakieś fajne wzory? Trzeba kiedyś spróbować :)




Co potrzebujemy:
  • 3 szklanki mąki (2 łyżki odłożyć)
  • 1,5 szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki kakao
  • olejek (opcjonalnie)



1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę (bez dwóch łyżek), olej, wodę i proszek. Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.
Wlewamy do formy (użyłam keksówkę 32x12) naprzemiennie, zaczynając od warstwy jasnej.
Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 40 minut.

SMACZNEGO

25 komentarzy:

  1. Jestem fanką prostych ciast bez kremów i słodkich mas. Twoja zebra zalicza się do moich smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł! muszę się wreszcie zaopatrzyć w keksówkę, bo ostatnimi czasy mam wielką ochotę na różnego rodzaju baby, bardziej niż jakieś wykwintne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. najprostsze i najpyszniejsze :) wpraszam się na kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  4. świetny jest ten wzorek, ciasto jest dzięki niemu nie tylko smaczne, ale i urocze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepiękna ta Twoja zebra ! A za mną przez cały dzień coś słodkiego chodzi...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie! Musze koniecznie wypróbować :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. wiesz, że wygląda obłędnie??:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała babka, chyba się nie oprę aby wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. ale piekna napewno ja upieke

    OdpowiedzUsuń
  11. pięknie Ci wyszła! Ja jeszcze nie robiłam, boję się, że moja nie będzie przypominać zebry, tylko cielaka ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mogłabyś napisać wymiary formy?

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam dziś. Wyszła idealna i niesamowicie pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  14. Dodałaś 2 łyżki proszku, a nie 2 łyżeczki?
    Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że 2 łyżeczki. Mój błąd, juz poprawione. Pozdrawiam.

      Usuń
  15. Przepis mi się spodobał i właśnie wstawiłam babkę do piekarnika. Tylko zorientowałam się, że nie dodałam olejku by był aromat czuć. Czy mimo to babka się uda? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej :) Olejek możemy użyć, ale nie musimy ;)

      Usuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...