Dzisiaj na moim blogu zawitała babka, dwukolorowa. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Możemy samodzielnie tworzyć różne wzory, które sprawią, że nasza "baba" będzie wyglądać oryginalnie. Ciasto jest tutaj akurat wylewane warstwami, ale może udałoby sie stworzyć jakieś fajne wzory? Trzeba kiedyś spróbować :)
Co potrzebujemy:
- 3 szklanki mąki (2 łyżki odłożyć)
- 1,5 szklanki cukru
- 6 jaj
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- olejek (opcjonalnie)
1. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, mąkę (bez dwóch łyżek), olej, wodę i proszek. Ciasto podzielić na dwie części. Do pierwszej dodajemy 2 łyżki mąki, a do drugiej 2 łyżki kakao.
Wlewamy do formy (użyłam keksówkę 32x12) naprzemiennie, zaczynając od warstwy jasnej.
Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 40 minut.
SMACZNEGO
Smakowitość!
OdpowiedzUsuńuwielbiam zebrę!
OdpowiedzUsuńJestem fanką prostych ciast bez kremów i słodkich mas. Twoja zebra zalicza się do moich smaków:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, pozdrawiam ;)
Usuńświetny pomysł! muszę się wreszcie zaopatrzyć w keksówkę, bo ostatnimi czasy mam wielką ochotę na różnego rodzaju baby, bardziej niż jakieś wykwintne ciasta :)
OdpowiedzUsuńnajprostsze i najpyszniejsze :) wpraszam się na kawałek!
OdpowiedzUsuńZapraszam nawet na dwa :) Pozdrawiam
Usuńświetny jest ten wzorek, ciasto jest dzięki niemu nie tylko smaczne, ale i urocze :)
OdpowiedzUsuńFantastycznie Ci wyszła! :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękna ta Twoja zebra ! A za mną przez cały dzień coś słodkiego chodzi...
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! Musze koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
wiesz, że wygląda obłędnie??:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniała babka, chyba się nie oprę aby wypróbować przepis!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńale piekna napewno ja upieke
OdpowiedzUsuńpięknie Ci wyszła! Ja jeszcze nie robiłam, boję się, że moja nie będzie przypominać zebry, tylko cielaka ;)
OdpowiedzUsuńMogłabyś napisać wymiary formy?
OdpowiedzUsuńRobiłam w keksówce 32x12 ;)
UsuńZrobiłam dziś. Wyszła idealna i niesamowicie pyszna!
OdpowiedzUsuńsuper, cieszę sie ;)
UsuńDodałaś 2 łyżki proszku, a nie 2 łyżeczki?
OdpowiedzUsuńBeata
Jasne, że 2 łyżeczki. Mój błąd, juz poprawione. Pozdrawiam.
UsuńPrzepis mi się spodobał i właśnie wstawiłam babkę do piekarnika. Tylko zorientowałam się, że nie dodałam olejku by był aromat czuć. Czy mimo to babka się uda? ;)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej :) Olejek możemy użyć, ale nie musimy ;)
Usuń