Pamiętam jak pierwszy raz robiłam to ciasto. Było to wiele lat temu, z koleżankami. Wtedy potrafiłyśmy zrobić tylko ciasto z paczki. Teraz potrafię zrobić w kuchni nieco więcej i już nie kupuję półproduktów.
To ciasto jest tak proste, że nawet szkoda wydawać ok 7 zł na kartonik z mieszaninami.
Robiłam go sama pierwszy raz i wyszedł pyszny :) Nie kupujcie, przygotujcie sami - to naprawdę proste :)
Masę możemy zrobić nawet ze śmietany, ja zrobiłam jogurtową i była bardzo pyszna.
Masę możemy zrobić nawet ze śmietany, ja zrobiłam jogurtową i była bardzo pyszna.
Co potrzebujemy: (tortownica ok 26 cm średnicy)
Ciasto
Masa
- 125 g cukru
- 100 g masła
- 125 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
+ 3 banany
- 250 ml śmietany min 30%
- 350 g jogurtu greckiego
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- ok 5 g żelatyny
1. Przygotowujemy ciasto. Ubić białka z cukrem i dodać żółtka. Wkładać stopniowo masło, mąkę, proszek do pieczenia i kakao, miksujemy do osiagnięcia gładkiej masy. Możemy dodać 1-2 łyżki mleka, jeśli masa będzie bardzo gęsta. Wykładamy ją na przesmarowaną tłuszczem tortownicę.
Masa jest gęsta, więc trzeba ją starannie rozsmarować, aby ciasto nie miało "dołków".
Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 25 minut.
2. Przestygnięte ciasto wycinamy w środku, tak jak na zdjeciu obok, pozostawiajac spód i boki. Wydrążone ciasto zostawiamy na posypanie. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, a do ubitej na sztywno śmietany dodajemy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Do gotowej masy dodajemy jogurt grecki i mieszamy łyżką.
3. Banany kroimy wzdłuż i układamy w wyciętym "kole". Uzupełniamy luki kawałkami. Następnie wylewamy masę i formujemy kopiec. Wierzch posypujemy wydrążonym ciastem.
SMACZNEGO
Pysznie !!!! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciacho!:) domowa wersja rządzi:)
OdpowiedzUsuńTo ciasto jest przepyszne. Jak ja już go dawno nie robiłam:)
OdpowiedzUsuńKopiec kreta kojarzy mi się przede wszystkim z gotowym ciastem z paczki (które to niemal z pogardą mijam w sklepach, odkąd zaczęłam piec i gotować wszystko "od zera") i w końcu natrafiłam na przecudne ciasto domowej roboty! Super! Wygląda wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko
Domowe zdecydowanie najlepsze :) Pozdrawiam
UsuńUwielbiam kopiec kreta - smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kopiec kreta jak patrzę na te zdjęcia to już czuje jego smak :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciacho! mmmm
OdpowiedzUsuńmniaaaaaaaaam! Ale mam teraz smaka.. :(
OdpowiedzUsuńA masło ma być rozpuszczone?
OdpowiedzUsuńNie, masło dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki i wyrabiamy ciasto.
UsuńPiekłam dzisiaj ciasto dokładnie wg.przepisu i wyszło ciemniejsze i niższe.Może na ten wymiar tortownicy należy podwoić proporcje? ale nie poddaję się, jutro powtórka pieczenia w mniejszej tortownicy ;)
OdpowiedzUsuńLucy
Proponuję też nie ubijać jajek wcześniej, tylko wrzucić wszystkie składniki razem i miksować do połączenia składników. Wtedy nie powinien opaść w trakcie pieczenia. Za drugim razem tak robiłam i był wyższy. Można też dodać większe ilości składników. Czekam na info jak wyszedł :)
Usuńpyszne ciacho .
OdpowiedzUsuńPlanuję zabrać się za tą pyszność tylko ciekawi mnie gdzie można dostać ten jogurt bo szczerze mówiąc nie spotkałam się z nim w sklepach..
OdpowiedzUsuńJa kupuję najczęściej w Lidlu :) ale dostępne są w każdym większym markecie ;)
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńW jakiej ilosci trzeba rozmieszac zelatyne? W malej, na dnie szklanki?
Pozdrawiam,
Anita
Tak, ja dodaje na dnie :)
Usuń