wtorek, 19 marca 2013

Jabłka zapiekane z wiśniami w spirytusie

Jabłka zapiekane jem najczęściej latem, bo wtedy wszędzie pełno małych jabłuszek, które idealnie się do tego nadają. Dzisiaj dzięki tacie, który udostępnił swoje wiśnie w spirytusie, a także zainicjował pomysł tej przekąski, mogłam wypróbować troszkę inne zapiekane jabłka i były bardzo pyszne. Ta wersja ze względu na alkohol, nie jest przeznaczona dla dzieci, ale np wiśnie bez alkoholu jak najbardziej :) jeśli macie zamrożone wiśnie albo zalane spirytusem to polecam :)



Co potrzebujemy:
  • 4 jabłka
  • ok 150 g wiśni
  • rodzynki
  • spirytus
  • 4 łyżki cukru 


1. Wiśnie zasypujemy cukrem i pozostawiamy na 1-2 dni, aż wypuszczą sok. Zalewamy spirytusem i odstawiamy na ok tydzień.

2. Przygotowujemy jabłka. Odcinamy kapelusiki, podstawę jabłka drążymy i wkładamy do niego odsączone ze spirytusu wiśnie ikilka rodzynek. Posypujemy łyżką cukru. Zamykamy kapelusikiem i wstawiamy na ok 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. 

8 komentarzy:

  1. oo pyszności :) kocham takie połączenia owoców

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja piekłam jabłka np. z migdałami, ale jakoś tak oczywisty dodatek alkoholu nigdy nie przyszedł mi na myśl :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam pieczone jabłka, a z takim wypełnieniem to już w ogóle. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam pieczone jabłka a szczególnie te z karmelem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie też nie przyszłoby do głowy dodanie spirytusu. Ani nafaszerowanie jabłek wiśniami...

    OdpowiedzUsuń
  6. hohoh, niezłe na rozgrzewkę, w ten "wiosenny" czas :D

    OdpowiedzUsuń
  7. pieczone jabłko z wiśniami - poemat!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...