Jedno z moich ulubionych ciast i z pewnością pokochają je także inni wielbiciele słodkich ciast. Jest w nim wszystko co dobre i niestety wiele kalorii, ale o tym staram się nie myśleć. W moim domu jest robiony od dawna i nigdy jeszcze nie zawiódł. Ciasto lepiej upiec ok 2 dni wcześniej, wtedy zmięknie i lepiej się kroi. Miękie zrobi się też po kilku dniach od śmietany - ale czy wytrzyma tyle dni ;p
Dla kogo kawałeczek? ;]
Co potrzebujemy:
Ciasto
0,5 kg mąki pszennej 200 g margaryny 2 jajka 200 g cukru pudru 2 łyżki miodu 2 łyżeczki sody 2 łyżki ciepłego mleka
Dodatkowo
1 puszka masy krówkowej płatki migdałowe 750 ml śmietany min 30% 20 g żelatyny 3 śmietan-fixy
* podane składniki wystarczają na blaszkę 25x36 cm
1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę, jajka i cukier puder mieszamy. Dodajemy w plastrach margarynę, miód
oraz sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach mleka. Wyrabiamy ciasto, a następnie dzielimy je na dwie części i pieczemy na dwóch blaszkach w 180 stopniach przez ok 10-15 minut. Proponuję upieczone ciasto pozostawić na dwa dni, np. w folii spożywczej, aby zmiękło.
2. Ubijamy śmietanę na sztywno. Dodajemy śmietan-fixy oraz rozpuszczoną w kilku łyżkach ciepłej wody żelatynę i miksujemy, aż śmietana zrobi sie gęsta.
Ubitą śmietanę wykładamy na jedno z przygotowanych wcześniej ciast i przykrywamy drugim. Wierzch ciasta smarujemy masą krwkową i posypujemy płatkami migdałowymi.
Bardzo słodkie,ale i bardzo pyszne ciasto :-)
OdpowiedzUsuńjami
OdpowiedzUsuńdla mnie nawet dwa kawałki :))
OdpowiedzUsuńPiekne te ciasto.. Porywam kawałek :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciacho!:)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda:) tez je uwielbiam!
OdpowiedzUsuńMoja ulubiona krówka! Idealna :)
OdpowiedzUsuńKocham takie "masiaste" ciasta, a im bardziej krem puszysty a ciasto lekkie tym bardziej kocham ;)
OdpowiedzUsuńZ pewnością wypróbuję ten przepis
Ja również jeden kawałek takiego cudnego cista bym poprosiła :)
OdpowiedzUsuńThis looks fantastic, I only wish the recipe was in English. =/
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie! mam ochotę na jeden a może dwa kawałki :)
OdpowiedzUsuń