Zupa ta gościła u mnie pierwszy raz już jakieś 2 miesiące temu, ale zapodziało mi się zdjęcie i dopiero, gdy je odnalazłam mogłam opublikować przepis na blogu :) Jest bardzo prosta w przygotowaniu, nie trzeba robić do niej bulionu. Mi przyznam smakowała i sądzę, że powinna zasmakować przede wszystkim wielbicielom słodkich zup. Jest to ciekawa odskocznia od tradycji, dlatego u mnie na pewno jeszcze zawita.
Co potrzebujemy:
+ woda do zagotowania dyni
- 1 kg dyni
- 0,5 l mleka
- cukier do smaku
Dynie kroimy w kostkę, zalewamy ją taką ilością wody, aby była przykryta i gotujemy do miękkości.
Gdy dynia się rozgotuje miksujemy ją blenderem na gładką masę.
Dodajemy 0,5 litra mleao i cukier do smaku, zagotowujemy i zajadamy się ;)
chyba prościej się nie da:)
OdpowiedzUsuńpyszna:) uwielbiam dyniową zupkę!
OdpowiedzUsuńzapraszam do dodania zupy do akcji/konkursu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy
OdpowiedzUsuń