niedziela, 5 maja 2013

Biały sos z niczego

Nie jest to całkiem nic, ale jak można nazwać sos, który robi się szybko i używa do niego kilku podstawowych składników? ;)  Został na patelni tłuszcz od smażenia mięsa, więc zróbmy sos. Troszkę śmietany, przyprawy, zaklepka - no i powstał, bardzo pyszny, troszkę ostry (bo taki lubię najbardziej).
Jasne, można sie bardziej przyłożyć do zrobienia sosu, ale ten jest dla mnie wystarczająco dobry ;)



Co potrzebujemy:
  • resztę tłuszczu po smażenia mięsa
  • 200 ml śmietany (najlepiej min 30%)
  • mąka i woda na zaklepkę
  • przyprawy (czosnek, papryka, sól, pieprz, lubczyk, pietruszka, itd)


1. Do resztki tłuszczu na patelnie, wlewamy śmietanę, dodajemy przyprawy i wszystko podgotowujemy. Aby sos był bardziej gęsty, robimy zaklepkę.

2. Zaklepka. Do słoiczka wlewamy ok 200 ml zimnej wody i wsypujemy 1,5-2 łyżki mąki. Wszystko mieszamy przez potrząsanie. Gotową zaklepkę wylewamy na patelnię i dokładnie mieszamy. Gotujemy wszystko razem, aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby możemy dodać nieco wody.


5 komentarzy:

  1. takie sosy zrobione po tym co zostanie ze smazenia mięsa są naprawdę smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie w domu się takiego nie robiło, ja niedawno gdzieś podpatrzyłam i zrobiłam pierwszy raz.
    Mi smakował, ale T. powiedział, że "jakiś dziwny"...
    Chyba tylko sobie będę robić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. u mnie robi się podobny sosik;) szybko, prosto i pysznie!:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam i przypominał mi beszamelowy, dobry zamiennik. Pomysłowe, tylko dla mnie troszkę tłusty ale to już chyba wina mojego mięsa :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...