środa, 29 maja 2013

Pieczarki faszerowane mięsem mielonym

Już prawie o nich zapomniałam, ale przypomniała mi babcia. Ostatnio trafiły nam się dość duże pieczarki, więc szkoda ich było, żeby drobno pokroić, no i postanowiłam zostawić je w całości. Do środka włożyłam mięso mielone i wszystko fajnie się usmażyło na patelni. Ciekawa odskocznia od tradycyjnych kotletów mielonych i zwykłych pieczarek. Idealnie do siebie pasują, więc finalnie można było się zajadać i zajadać. Będę do nich wracać.




Co potrzebujemy (ok 10 sztuk)
  • ok 500 g dużych pieczarek
  • ok 200-300 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • 1/4 cebuli
  • sól, pieprz, majeranek, vegeta
Panierka


1.  Do mięsa mielonego dodajemy jajko, posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę lub granulowany i przyprawy według uznania. Wszystko dokładnie mieszamy.

2.  Pieczarki myjemy i wycinamy ogonki, a następnie faszerujemy mięsem mielonym. Obtaczamy je w mące rozbełtanym jajku i w bułce tartej, a następnie wkładamy na rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażymy z każdej strony na złoty kolor.




4 komentarze:

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...