Gdy pierwszy raz trafiłam na tą roladę na blogu Cukiernicze Kreacje nie miałam jeszcze własnego bloga kulinarnego. Później zapomniałam o tym przepisie, ale po roku do niego wróciłam i wreszcie postanowiłam zrobić "Żyrafę". Przyznam, że jest to dość czasochłonne i trzeba mieć dużo cierpliwości (u mnie z tym kiepsko ;p). Nie wszystko mi wyszło idealnie, zapomniałam też przesmarować papieru do pieczenia tłuszczem (pamiętajcie o tym!), rolady nie zwinęłam zbyt ciasno i troszkę sie rozeszła. Jednak nie chodzi o to, aby świetnie wyglądała, ale o to żeby smakowała - i tak było.
Moją pierwszą własnoręcznie wykonaną roladę uważam za zdecydowanie udaną ;) Pozdrawiam.
Co potrzebujemy:
Ciasto czekoladowe I etap
II etap
- 5 żółtek
- 4 łyżeczki cukru
- 100 g mąki
- 80 ml wody
- 45 ml oleju (u mnie Olej z orzechów włoskich Oleofarm)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Ciasto na wzór
- 3-4 łyżki kakao
- 4 białka
- 4 łyżeczki cukru
Masa jogurtowa
- 1 białko
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki ciasta (I etap)
- 1 łyżka mąki
- 250 ml śmietany min 30%
- 350 g jogurtu greckiego
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- ok 5 g żelatyny
+ok 200 g wiśni +papier do pieczenia ze wzorem +wilgotna ściereczka +blacha z wyposażenia piekarnika (np. 42x37 cm)
1. Przygotowujemy ciasto czekoladowe (I etap). Żółtka ubijamy z cukrem. Nastepnie dodajemy mąkę, wodę, olej oraz łyżeczkę cukru waniliowego. Możemy też dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia. Miksujemy do połączenia składników.
2. Ciasto na wzór. Białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i miksujemy do rozpuszczenia drobinek.
Dodajemy 2 łyżki ciasta, które przygotowaliśmy chwilę wcześniej. Mieszamy łyżką. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wyciskamy rękawem cukierniczym kontury (ja nakładałam łyżką) na wysmarowany tluszczem papier do pieczenia. Wkładamy na 2-3 minuty do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.
3. Ciasto czekoladowe (II etap). Do przygotowanego wcześniej ciasta z I etapu, dodajemy kakao i miksujemy. W innym garnku ubijamy na sztywno 4 białka, a nastepnie dodajemy cukier. Ubitą na sztywno pianę, dodajemy małymi ilościami do ciasta, mieszając dokładnie gumową łopatką.
4. Ostatni etap to wylanie ciasta czekoladowego na blachę z przygotowanymi wcześniej konturami.
Delikatnie rozprowadzamy ciasto, aby nie zepsuć przygotowanego wcześniej wzoru z białek.
Pieczemy w 190 stopniach przez ok 15 minut. Ciasto może być gotowe wcześniej, więc musimy sprawdzać w czasie pieczenia.
Od ciasta odrywamy papier do pieczenia, przykrywamy wilgotną ściereczką i zawijamy na wałek. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia.
5. Masa jogurtowa. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder i śmietan-fix, a do ubitej na sztywno śmietany wlewamy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki i mieszamy gumową łopatką.
6. Roladę smarujemy masą jogurtową, pozostawiając wolne miejsce przy brzegach. Układamy wiśnie i zawijamy, starając sie zrobić to dość ciasno, uważając, aby masa nie wyleciała. Wkładamy na 1-2 godziny do lodówki lub pozostawiamy w chłodnym pomieszczeniu.
Mmm, rewelacja ;) Pewnie mi nie wyjdzie tak ładnie, ale i tak spróbuję !
OdpowiedzUsuńjeeej nawet bym nie pomyślała że to takie proste :) super!
OdpowiedzUsuńwyszła cudowna! Na prawdę, osobiście wątpię, czy mnie by tak wyszła..! te wzorki jak idealne, jakby żyrafa stała pod papierem a ty jechałaś po jej śladach :)
OdpowiedzUsuńSuper!
Wygląda świetnie:)
OdpowiedzUsuńWow! Jestem pod wrażeniem! ; ) Wyszła idealnie.
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję zrobić kiedyś taką roladę. ; )
Nie widać aby cos nie wyszło ;)
OdpowiedzUsuńsłodko wygląda, słodko pewnie i smakuje :) mistrzowsko!
OdpowiedzUsuńToż to mistrzostwo świata! Wygląda świetnie :) ja swoją pierwszą rolade mam już za sobą, czekoladowo smietankowa :) zyrafa będzie następna :)
OdpowiedzUsuńwow! moja córcia fanka wszystkiego, co "żyrafowe" byłaby zachwycona:)
OdpowiedzUsuńbez dwóch zdań - cudna!!! chyba nie wiedziałam jeszcze takiej ! Super pomysł i super rolada !
OdpowiedzUsuńGenialne !
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować przepis :)
o matulu!!! jakie rozkoszne !!!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł - przy najbliższej okazji zamierzam wykorzystać ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję wszystkim za miłe słowa :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŻyrafowy wzorek jest absolutnie genialny! Ekstra :)
OdpowiedzUsuńPiękna ta żyrafa ! Idealne ciacho na dzień dziecka :D
OdpowiedzUsuńwygląda niesamowicie!
OdpowiedzUsuńWygląda ładnie, tylko biszkopt z zakalcem :)
OdpowiedzUsuńOj tam, oj tam ;)
Usuń