Zawsze smakowały mi kupne surówki warzywne, ponieważ mają one swój specyficzny smak i nie przypominają tych domowych. Od kiedy usłyszałam o surówce Coleslaw, nie chcę żadnej innej.
Jej podstawowym składnikiem jest kapusta, czyli nic takiego, ale za to sos nadaje jej świetny smak. Kto by pomyślał żeby dodać mleko do surówki - nigdy nie próbowałam, a warto :) To jest taka podstawowa wersja, ale możemy dodać również starte jabłko lub kukurydzę.
Co potrzebujemy:
- średnia główka kapusty (ok 1 kg)
- 1 duża marchew (lub 2 małe)
- pół cebuli
- 5-6 czubatych łyżek majonezu
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżeczki cukru pudru
- 1 łyżeczka octu
- sól
- pieprz
- opcjonalnie: 1 łyżka oleju (u mnie Olej słonecznikowy Oleofarm)
* z podanych składników wychodzi mi duża miska surówki
* można użyć całej cebuli, jednak dla mnie to za dużo i psuje smak ;]
1. Kapustę i marchew ścieramy na tarce, cebulę drobno kroimy.
2. Przygotowujemy sos. Do miseczki wkładamy majonez, dodajemy mleko, sok z cytryny, cukier puder, ocet, olej oraz sól i pieprz według uznania. Sos dokładnie mieszamy i zalewamy nim kapustę, marchew i cebulę. Mieszamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
bardzo lubie tą surówkę i nigdy nie potrafiłam zrobić takiej zeby smakowała jak sławny colesław - a tu proszę - gotowy przepis:) też bym nie wpadła na to, żeby dodac mleko do surówki:)
OdpowiedzUsuńcolesław, o ironio sałatka którą pierwszy raz spróbowałam w kfc . I od tamtej pory bardzo polubiłam, tak że przygotowuję sama.
OdpowiedzUsuńDo tej pory jadłam tylko kupną tę surówkę, ale dzisiaj zrobiłam z tego przepisu - jest pyszna!!
OdpowiedzUsuń