Sezon na szparagową w pełni. Sama po raz pierwszy postanowiłam spróbować tej zupy i ku mojemu zdziwieniu bardzo mi zasmakowała. Przy zakupie trzeba jedynie uważać, aby szparagi nie mialy łyka, bo może to nam zepsuć cały smak. Warto próbować sezonowych zup, chociaż jeśli nam zasmakują to trzeba na nie rok czekać ;)
Co potrzebujemy:
- 1 pęczek szparagów
- ok 2 l bulionu
- 5 łyżek mąki
- 100 ml śmietany/mleka
Gotujemy bulion drobiowy, dodajemy włoszczyznę.
Szparagi obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do bulionu i gotujemy przez ok 20 minut.
Mąkę rozpuszczamy w zimnej wodzie, dodajemy do zupy i zagotowujemy.
Gdy zupa nieco przestygnie, dodajemy śmietanę.
WITAM,PODZIWIAM,POZDRAWIAM I ZAPRASZAM DO DOBRYCH CZASÓW.Jola
OdpowiedzUsuń"Obszerność" przepisu, niesamowicie zachęciła mnie do spróbowania.
OdpowiedzUsuńwspaniały pomysł na letnia zupę:) porywam!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam szparagów, zawsze sie ich "bałam" :-) ale zupe na pewno spróbuję. Tania, łatwa, szybka :) pozostaje jeszcze sprawdzić czy smaczna :)
OdpowiedzUsuńMagda z http://z-pamietnika-piekarnika.bloog.pl/
zapraszam do konkursu/akcji o tematyce "wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl
OdpowiedzUsuń