Bułeczki z jagodami, mmm...rozkosz dla podniebienia ;) Zważywszy na fakt, że lubię jagody pod każdą postacią, te również mi smakowały. Pomimo, że lekko przypaliły się spody, bo upiekły się błyskawicznie i o nich zapomniałam, to zniknęły w mgnieniu oka ;) Do upieczenia tych pyszności wykorzystałam przepis Tatter. Już kilka razy korzystałam z jej przepisów na pieczywo i zawsze było pysznie.
Miłośnikom jagód i ciasta drożdżowego mogę z całą pewnością polecić ;)
Miłośnikom jagód i ciasta drożdżowego mogę z całą pewnością polecić ;)
Co potrzebujemy: (ok 16 jagodzianek)
Nadzienie
- 500 g mąki
20 g świeżych drożdży- 1 jajko
- 250 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
Kruszonka
- 300 g jagód
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- ok 100 g mąki
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
1. Ciasto. Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aż zaczną pracować. Do miski wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, cukier, olej, cukier waniliowy, mleko.
Gdy drożdze podrosną, wlewamy do miski z pozostałymi składnikami, mieszamy i dodajemy porcjami mąkę. Wyrabiamy drewnianą łyżką, a następnie odstawiamy, przykrywamy ściereczką i czekamy ok 1 godziny, aż ciasto wyrośnie.
2. Do jagód dodajemy cukier i mąkę. Łączymy.
3. Przygotowujemy kruszonkę. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy porcjami mąkę i wyrabiamy ręką. Jeśli chcemy bardziej twardą kruszonkę, dajemy więcej mąki.
4. Z ciasta formujemy kulki, rozduszamy je, do środka nakładamy nadzienie i zaklejamy. Kładziemy zaklejoną stroną do dołu na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Gdy jagodzianki podrosną, smarujemy je mlekiem i obsypujemy kruszonką.
Pieczemy przez ok 13 minut, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.
Chyba nie ma lepszych jagodzianek niż domowe . Pychota !
OdpowiedzUsuńUwielbiam drożdżówki, a z jagodami to już w ogóle :)
OdpowiedzUsuń