sobota, 3 sierpnia 2013

Sorbet jagodowy po mojemu

Jak każdy dobrze wie, gdy przychodzi fala upałów trzeba się chłodzić. Sorbety są mistrzami chłodzenia i zawsze się sprawdzają w kryzysowych sytuacjach. Mimo, że ja od "wieków" robię sorbety w jeden sposób, to poszperałam w necie i sprawdziłam jak to robią mistrzowie. "...Na początek zagotowujemy wodę, dodajemy cukier..." NIE. To zbyt skomplikowane.
Może mój sorbet nie jest typowym, ale jednak jest banalnie prosty i na przygotowanie starczy nam kilka minut. Polecam ;]






Co potrzebujemy:
  • 1 szklanka mrożonych jagód 
  • 0,5 szklanki kefiru
  • 1/3 szklanki cukru
  • ok 9 kostek lodu

1. Wszystkie składniki miksujemy blenderem. Gotowy sorbet przelewamy do kartonika po lodach i wstawiamy na ok 1 godzinę do zamrażarki.

Jemy solo lub gdy stopnieją używamy jako polewę do deserów. Obie wersje super ;]


4 komentarze:

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...