poniedziałek, 23 września 2013

Jogurtowa prawie kremówka

Prawie kremówka, bo nie jest to taka tradycyjna. Masa śmietanowo-jogurtowa, do tego jagody i ciasto francuskie. Nie bardzo wiedziałam jak nazwać to ciacho. Gdy było już gotowe, pomyślałam "Prawie jak kremówka" i tak zostało ;] Swoja drogą, zjadłabym taką tradycyjną kremówkę i pewnie niebawem taka też pojawi się na blogu. Tymczasem ta jest nieco inna, ale równie pyszna ;) Polecam.



Co potrzebujemy:
  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 400 ml śmietany min 30%
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 5-6 łyżeczek cukru pudru
  • 250 g jagód
  • ok 5 g żelatyny


1. Płaty ciasta pieczemy przez ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy się zarumienią, wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia.

2. Przygotowujemy masę. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder, a gdy będzie już ubita na sztywno wlewamy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki i mieszamy gumową łopatką. Dodajemy jagody (u mnie były mrożone, więc najpierw je odmroziłam i dopiero później dodawałam).

3. Na jeden płat ciasta wykładamy masę i przykrywamy ją drugim płatem. Wierzch możemy oprószyć cukrem pudrem.


9 komentarzy:

  1. Ciekawe wykorzystanie ciasta francuskiego :) wygląda apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego! A do tego masa prosta w przygotowaniu :) musze wykorzystać ten pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lżejsza odmiana kremówki:) genialnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  4. to ciacho wygląda mega pysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy to ty byłaś w sobotę ( 28.IX.13r.) w The Voice Of Poland . Pytam bo tamta dziewczyna mówiła, że ma na imię Joanna ma bloga kulinarnego i jest studentką

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha ; ) trochę jak karpatka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...