Prawie kremówka, bo nie jest to taka tradycyjna. Masa śmietanowo-jogurtowa, do tego jagody i ciasto francuskie. Nie bardzo wiedziałam jak nazwać to ciacho. Gdy było już gotowe, pomyślałam "Prawie jak kremówka" i tak zostało ;] Swoja drogą, zjadłabym taką tradycyjną kremówkę i pewnie niebawem taka też pojawi się na blogu. Tymczasem ta jest nieco inna, ale równie pyszna ;) Polecam.
Co potrzebujemy:
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 400 ml śmietany min 30%
- 400 g jogurtu greckiego
- 5-6 łyżeczek cukru pudru
- 250 g jagód
- ok 5 g żelatyny
1. Płaty ciasta pieczemy przez ok 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy się zarumienią, wyciągamy i pozostawiamy do przestygnięcia.
2. Przygotowujemy masę. Ubijamy śmietanę na sztywno, dodajemy cukier puder, a gdy będzie już ubita na sztywno wlewamy rozpuszczoną w wodzie żelatynę. Do gotowej masy dodajemy łyżkami jogurt grecki i mieszamy gumową łopatką. Dodajemy jagody (u mnie były mrożone, więc najpierw je odmroziłam i dopiero później dodawałam).
Ciekawe wykorzystanie ciasta francuskiego :) wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńTak "lżejsza" kremówka ;)
OdpowiedzUsuńJak cudownie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego! A do tego masa prosta w przygotowaniu :) musze wykorzystać ten pomysł :)
OdpowiedzUsuńlżejsza odmiana kremówki:) genialnie wygląda!
OdpowiedzUsuńto ciacho wygląda mega pysznie ;)
OdpowiedzUsuńCzy to ty byłaś w sobotę ( 28.IX.13r.) w The Voice Of Poland . Pytam bo tamta dziewczyna mówiła, że ma na imię Joanna ma bloga kulinarnego i jest studentką
OdpowiedzUsuńPycha ; ) trochę jak karpatka!
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie:)
OdpowiedzUsuń