sobota, 5 października 2013

Ciasto Arbuz

W smaku może i nie przypomina arbuza, ale za to wyglądem na pewno ;] Ostatnio, gdy przeglądałam zdjęcia na stronach typu zszywka, natrafiłam na fotkę takiego właśnie ciasta. Nie było przy nim żadnego przepisu, dlatego postanowiłam skorzystać z mojego przepisu na ciasto Kopiec Kreta. Wierzch pokryty jest kremem maślanym, ale oczywiście możecie zrobić inny krem tortowy, budyniowy itd. Muszę jeszcze troszkę dopracować ten przepis i jeśli znajdę inny, lepiej pasujacy przepis na ciasto, podzielę sie z Wami. Pozdrawiam! ;]



Co potrzebujemy: 
Ciasto:
  • 125 g cukru
  • 100 g masła
  • 125 g mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • opcjonalnie aromat, np. waniliowy
  • opcjonalnie czerwony barwnik
Krem maślany:
  • 250 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 5 łyżeczek śmietany
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 żółtko
  •  barwnik czerwony i zielony 
+ok 40 g gorzkiej czekolady


* porcja na tortownicę o średnicy ok 26 cm


1. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej (można skorzystać z mojego sposobu, >>>KLIK<<<) i wkładamy ją do woreczka foliowego. Robimy w nim niewielkie nacięcie i wyciskamy małe kropelki. Będą to pestki do arbuza.

2. Przygotowujemy ciasto. Ubić białka z cukrem i dodać żółtka. Wkładać stopniowo masło, mąkę, aromat (opcjonalnie) i proszek do pieczenia, miksujemy do osiagnięcia gładkiej masy, dodajemy barwnik. Możemy
dodać 1-2 łyżki mleka, jeśli masa będzie bardzo gęsta. Na końcu wsypujemy większą część "czekoladowych pestek", mieszamy i wykładamy masę na przesmarowaną tłuszczem tortownicę.
  Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 25 minut.

3. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, sok z cytryny oraz 5 łyżeczek śmietany lub mleka. Dobrze by było, gdyby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, gdyż krem mógłby się zważyć. Krem dzielimy mniej więcej na równe części. Do jednej dodajemy barwnik
czerwony, do drugiej zielony.

4. Wierzch ciasta smarujemy czerwoną masą i obesypujemy "czekoladowymi pestkami", boki dekorujemy zielonym kremem.


18 komentarzy:

  1. Jak pomysłowo ! Na prawdę świetny, pięknie wykonany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. widzę to pyszne cisto na urodzinowym przyjęciu dzieciaczków!
    świetnie wygląda i na pewno pysznie smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda rewelacyjnie ::) taki sympatyczny wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. wow, robi wrażenie! piękne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda przepysznie, idealny na urodzinki dziecka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ależ tu kolorowo u Ciebie;) Pięknie wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacja! Świetny, oryginalny pomysł. Serwując takie cudo na dziecięcym przyjęciu, z pewnością zrobiłabyś furorę :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha jest :)

    http://dziecko-malenstwo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. mniam c;




    http://andzia-o-o.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, muszę przyznać że wygląda kolorowo i zachęcająco.
    Pozdrawiam.
    Michał
    http://michalkies.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Super napisane. Musze tu zaglądać częściej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...