Robiłam ją po raz pierwszy i wyszła całkiem fajnie. Na początku obawiałam się, ponieważ była strasznie klejąca, ale w momencie dodawania cukru pudru, masa nabierała kształtu i przestała odklejać się od dłoni. Idealna do wykonywania dekoracji czy też jako masa do pokrycia całego tortu.
I co mnie najbardziej cieszy - nie jest aż tak słodka, jak mogłoby się wydawać ;]
Co potrzebujemy:
- ok 300 g pianek
- ok 500 g cukru pudru
- kilka łyżek wody
1. Pianki roztapiamy w kąpieli wodnej, tak jak czekoladę w linku obok (>>>KLIK<<<). Wybrałam wariant
w którym miseczka nie ma bezpośredniego kontaktu z wodą.
w którym miseczka nie ma bezpośredniego kontaktu z wodą.
Do miseczki dodajemy kilka łyżek wody oraz pianki. Zawieszamy na rondelku, mieszamy aż do całkowitego roztopienia.
Możemy dodać barwniki spożywcze, aby kolor był ładniejszy.
2. Do roztopionej masy dodajemy stopniowo cukier puder i mieszamy. Gdy masa będzie sprawiać opór, wykładamy ją na blat obsypany cukrem pudrem i dalej ugniatamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy.
jaki fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglądało:)
OdpowiedzUsuńIdealnie trafiłaś z przepisem, szukałem takiej masy na pokrycie tortu.
OdpowiedzUsuńpomysł kapitalny, będę musiała przetestować:)
OdpowiedzUsuń