niedziela, 25 maja 2014

Beza ze śmietaną

Dziś przepis całkowicie na szybko, zdjęcie też zrobione telefonem, więc nie porywa :P Jest to taki delikatny wstęp do tortów bezowych. To była próba i całkowicie udana. Na wierzch wystarczy jedynie śmietana i owoce, jakie tylko chcemy (u mnie kilka rzuconych mandarynek ;p). 
Przyznam, ze wyszło pysznie i niebawem pojawią się torciki bezowe ;)




Co potrzebujemy:
  • 5 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 250 ml śmietany 30%
  • owoce

1. Białka ubijamy na sztywna pianę, po czym dodajemy stopniowo cukier. Gdy ten się idealnie połączy z białkami (rozpuści się), dodajemy łyżeczkę mąki i soku z cytryny.
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. 
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wylewamy masę. Możemy sobie narysować okrąg lub inny kształt, jeśli to nam ułatwi pracę.

Pieczemy przez ok 5 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy przez ok 70 minut.
Przy uchylonym piekarniku suszymy bezę przez ok 2 h.

2. Na przestudzoną bezę wykładamy ubitą na sztywno śmietanę oraz owoce i możemy się zajadać ;)

4 komentarze:

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...