wtorek, 24 czerwca 2014

Tarta z truskawkami

Kocham tarty za ich prostotę i szybkość wykonania. Często do nich wracam i eksperymentuję. Tym razem główną rolę odegrały truskawki. Stały się jednym z moich ulubionych połączeń. Pychotka :) 





Co potrzebujemy:
Ciasto
  • 300 g mąki
  • 200 g masła / margaryny
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem budyniowy
  • 0,5 l mleka
  • kostka masła / margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki kartoflanki
+ 1 banan
+ ok 400 g truskawek

1. Przystępujemy do robienia kremu budyniowego. Możemy przygotować go już kilka godzin wcześniej i
włożyć do lodówki. 250 ml mleka zagotowujemy, a drugie 250 ml mieszamy z cukrem i mąką. Powstałą
"mieszaninę" dolewamy do gotującego się mleka i cały czas mieszamy, aż zrobi się gęsta masa. Studzimy ją.
Miękkie masło/margarynę rozmiksowujemy i dodajemy do niej przestudzoną masę. Wszystko dokładnie miksujemy.

2. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajko, masło (w temperaturze pokojowej) i proszek do pieczenia. Wyrabiamy. Ciastem obklejamy formę wysmarowana tłuszczem i nakłuwamy widelcem.
Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 20-25 minut, sprawdzając w trakcie czy jest już gotowa.
Gdy tarta lekko przestygnie, wyjmujemy z formy.

3. Przestudzone ciasto delikatnie smarujemy kremem budyniowym. Wykładamy pokrojony w plasterki banan, a na to resztę kremu. Wierzch dekorujemy truskawkami.

Smacznego ;]


5 komentarzy:

  1. Prezentuje się niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. to również i moje ulubione połączenie:) mniammm

    OdpowiedzUsuń
  3. Super krucha tarta ci wyszła :) Jak widać taka z truskawkami cieszy się dużą popularnością, bo i u mnie podobna się pojawiła :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...