wtorek, 19 sierpnia 2014

Kruche ciasto z jabłkami i bezą

Póki jeszcze są w ogrodzie jabłka - trzeba korzystać :)
 Lubię ciasta z tym owocem, ponieważ jest uniwersalny i można zrobić coś szybko i prosto. Jabłka mogą być nieco kwaśne, wówczas fajne współgrają ze słodką bezą. A w jakiej postaci Wy lubicie jabłka? Ja mogę siedzieć i zjeść 1 kg od ręki ;)



Co potrzebujemy:
Ciasto
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200 g masła
Masa z jabłek
  • 1,5 kg jabłek
  • 50 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
Beza
  • 6 białek
  • 1/5 szklanki cukru

*składniki na blaszkę o wymiarach 25x36 cm

1. Przygotowujemy ciasto. Z podanych składników zagniatamy kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Jabłka przesmażamy z masłem i cukrem - trzeba uważać, aby nie rozgotować (zostawić kawałki).
Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy i obklejamy nim blaszkę, przesmarowaną uprzednio tłuszczem.
Pieczemy w 170 stopniach przez 20 minut.

2. Na lekko przestudzone ciasto wykładamy masę z jabłek.
Ubijamy białka na sztywno z cukrem, po czym przekładamy na masę z jabłek i całość pieczemy jeszcze przez około 10-15 minut w 160 stopniach.

SMACZNEGO


3 komentarze:

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...