Przyznam, że jest to moja pierwsza wytrawna tarta - wcześniej gustowałam tylko w tych na słodko. Jak się okazało, te również są warte uwagi. Myślę, że lubiącym szpinak również ta wersja zasmakuje. Połączenie z kurczakiem jest całkiem trafne.
Następnym razem nieco bardziej ją doprawię, ponieważ lubię szpinak w wersji "na ostro" ;).
Następnym razem nieco bardziej ją doprawię, ponieważ lubię szpinak w wersji "na ostro" ;).
Co potrzebujemy:
- 300 g mąki
- 200 g masła/margaryny
- jajko
- sól
- 500 g rozdrobnionego szpinaku
- 300 g fileta z kurczaka
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/4 cebulki
- przyprawy
1. Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajko, masło (w
temperaturze pokojowej) i
łyżeczkę soli. Wyrabiamy. Ciastem obklejamy formę i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środek formy możemy obciążyć, aby nie porobiły się górki z ciasta, ale nie jest to konieczne.
łyżeczkę soli. Wyrabiamy. Ciastem obklejamy formę i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środek formy możemy obciążyć, aby nie porobiły się górki z ciasta, ale nie jest to konieczne.
2. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę, czosnek i kurczaka. Gdy będzie gotowy, dodajemy szpinak. Doprawiamy pieprzem, solą i przyprawami przez nas wybranymi. Wszystko jeszcze przez chwilę smażymy.
Na ciasto wykładamy zawartość patelni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)