Po długiej nieobecności wracam i to z przepisem mojego chłopaka. Cykl jego przepisów nazwałam Kuchnia Konara i czasem jeszcze pojawią się na blogu. Przeprowadzka zachęciła go do nauki gotowania. Miło, gdy czasem to nie Ty musisz zrobić obiad ;)
Dziś zaserwowano pulpeciki w sosie borowikowym (niestety takim z paczki, ale od czegoś trzeba zacząć). W połączeniu z kaszą gryczana i ogórkami konserwowymi, było całkiem pysznie - przyznaję ;]
Co potrzebujemy: (3 porcje)
- 200 g mięsa mielonego
- 2 torebki kaszy gryczanej
- sos borowikowy
- ogórki konserwowe
- przyprawy - zioła prowansalskie, sól, pieprz, ostre przyprawy itp.
- śmietana (opcjonalnie)
1. Sos przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Przyprawiamy według uznania - u nas np. zioła prowansalskie, sól, pieprz, ostra przyprawa do kurczaka.
2. Z mięsa mielonego formujemy kulki. Obtaczamy je w bułce tartej z przyprawami. Podsmażamy na patelni, a następnie zalewamy je przygotowanym wcześniej sosem. Możemy dodać nieco gęstej śmietany. Wszystko dusimy na patelni przez około 10-15 minut.
3. Podajemy z kaszą gryczaną i przygryzamy ogórkami konserwowymi ;)
SMACZNEGO ;]
Pyszne pulpeciki, uwielbiam takie dania:)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuń