poniedziałek, 16 lutego 2015

Ciasto z sokiem

A gdzie ten sok? A w jednej z warstw. Z uwagi na to, że jest to ciasto z bitą śmietaną, idealnie spisuje się sok pomarańczowy, który jest kwaśny i ciasto nas nie mdli. Przepis już dawno przeze mnie zapomniany, ale na szczęście został odkopany i znów cieszy podniebienia ;)




Co potrzebujemy:
  • 1 litr soku pomarańczowego z miąższem
  • 2 budynie śmietankowe
  • 2 śmietany min 30%
  • ok 150 g herbatników
  • 2 śmietan-fixy
  • żelatyna
Biszkopt
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia


* proporcje wystarczają na blaszkę 25x36 cm


1. Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach, przez ok 20 minut, aż do zrumienienia na złoty kolor.

2. 1/3 szklanki soku odstawiamy do namaczania biszkoptów. Do około pół szklanki soku, wsypujemy budynie i dokładnie mieszamy. W rondelku podgrzewamy sok, a gdy zacznie się gotować, dodajemy
masę z rozpuszczonymi budyniami. Jeszcze gorącą nieco gęstą masę, wylewamy na biszkopt.
Odstawiamy do przestygnięcia.

3. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy 3-4 łyżeczki cukru pudru (jeśli chcemy słodką śmietanę) śmietan-fixy, a na końcu wlewamy żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody.
Wykładamy na chłodną masę z soku pomarańczowego.

4. Wierzch pokrywamy herbatnikami, namoczonymi w odlanym wcześniej soku. Ciastka możemy też polukrować.

SMACZNEGO ;]


4 komentarze:

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...