Czyli po mojemu kluski z dziurką ;] Bardzo proste do przygotowania kluchy dwuskładnikowe, więc nawet początkująca "kucharka" da sobie z nimi radę. Przygotowałam je pierwszy raz i myślę, że debiut udany.
Kiedy je najlepiej przygotować? Gdy z obiadu zostaną nam ziemniaki. Wtedy mamy część pracy za sobą ;)
Co potrzebujemy:
- ziemniaki
- mąka ziemniaczana
1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, a następnie przeciskamy je przez praskę. Możemy to też zrobić widelcem, jeśli nie mamy praski pod ręką ;)
2. Gdy przestygną, przekładamy je do miski, wyrównujemy i dzielimy na cztery części. Jedną z nich wyjmujemy i wsypujemy w to miejsce mąkę ziemniaczaną. Dorzucamy wyjętą część i zagniatamy ciasto.
Jeśli będzie lepkie, możemy dodać nieco mąki.
3. Formujemy kulki, rozpłaszczamy je i robimy małą dziurkę w środku.
4. Kluski wrzucamy na około 2-3 minuty do gotującej, osolonej wody.
Podajemy z sosem lub na słodko ;)
SMACZNEGO ;)
Rozgniatanie ziemniaków widelcem odradzam- będą grudki w cieście.
OdpowiedzUsuńDawno nie robiłam klusek- dziękują za przypomnienie.
Ja rozgniatałam i nie było problemu z grudkami ;) ale wiadomo, trzeba to zrobić dokładnie.
Usuń