Jeśli znudziły Wam się schabowe panierowane w bułce tartej, to spróbujcie zrobić je w płatkach kukurydzianych. Panierka jest chrupiąca i nadaje nowego spojrzenia na tradycyjnego kotleta ;) Płatki z tej postaci są raczej bezsmakowe, więc proponuję doprawić mięsko ;]
A słyszeliście o panierce z chipsów? Będę musiała również wypróbować.
Co potrzebujemy: (4 kotlety)
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka/ 4 kotlety wieprzowe
- 1 jajko
- mąka
- niecała szklanka płatków kukurydzianych
- przyprawy (sól, pieprz, słodka/ostra papryka, zioła)
- margaryna/olej do smażenia
1. Kotlety rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy przyprawami według uznania. Jeśli to możliwe, wkładamy do lodówki na kilka godzin/całą noc.
2. Przyprawione mięso obtaczamy w mące, następnie w delikatnie roztrzepanym jajku, a na samym końcu w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Ja kruszyłam je przy pomocy wałka do ciasta.
Nie zostawiajcie dużych kawałków, bo mogą odpadać - lepiej jeśli będą drobniejsze.
3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, przez około 15 minut.
Nadmiar tłuszczu możemy "zdjąć" odkładając gotowe schabowe na ręcznik kuchenny.
Nadmiar tłuszczu możemy "zdjąć" odkładając gotowe schabowe na ręcznik kuchenny.
Taka panierka jest niezła;)
OdpowiedzUsuńSuper kotleciki! O panierce z chipsów słyszałam, ale nie robiłam. Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS
OdpowiedzUsuńJa piekę je w piekarniku i wtedy czuc wyraźny, kukurydziany smak:) Polecam.
OdpowiedzUsuńmniam mniam :) albo w kalafiorze też pycha
OdpowiedzUsuńW kalafiorze? Nie wpadłabym na taki pomysł ;) muszę kiedyś wypróbować.
Usuń