poniedziałek, 11 maja 2015

Kotlety w panierce z płatków kukurydzianych

Jeśli znudziły Wam się schabowe panierowane w bułce tartej, to spróbujcie zrobić je w płatkach kukurydzianych. Panierka jest chrupiąca i nadaje nowego spojrzenia na tradycyjnego kotleta ;) Płatki z tej postaci są raczej bezsmakowe, więc proponuję doprawić mięsko ;]
A słyszeliście o panierce z chipsów? Będę musiała również wypróbować.



Co potrzebujemy: (4 kotlety)
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka/ 4 kotlety wieprzowe
  • 1 jajko
  • mąka
  • niecała szklanka płatków kukurydzianych
  • przyprawy (sól, pieprz, słodka/ostra papryka, zioła)
  • margaryna/olej do smażenia


1. Kotlety rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy przyprawami według uznania. Jeśli to możliwe, wkładamy do lodówki na kilka godzin/całą noc.

2. Przyprawione mięso obtaczamy w mące, następnie w delikatnie roztrzepanym jajku, a na samym końcu w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych. Ja kruszyłam je przy pomocy wałka do ciasta. 
Nie zostawiajcie dużych kawałków, bo mogą odpadać - lepiej jeśli będą drobniejsze.

3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, przez około 15 minut.
Nadmiar tłuszczu możemy "zdjąć" odkładając gotowe schabowe na ręcznik kuchenny.

5 komentarzy:

  1. Super kotleciki! O panierce z chipsów słyszałam, ale nie robiłam. Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja piekę je w piekarniku i wtedy czuc wyraźny, kukurydziany smak:) Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam mniam :) albo w kalafiorze też pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kalafiorze? Nie wpadłabym na taki pomysł ;) muszę kiedyś wypróbować.

      Usuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...