piątek, 15 maja 2015

Wielkopolskie Pyry z gzikiem

"To na pewno najbardziej znana z poznańskich potraw. Prosta i smaczna, podawana głównie na piątkowe bezmięsne obiady. Pierwotnie przeznaczona dla biedniejszej części wielkopolskiego społeczeństwa. Dzisiaj rarytas kulinarny i sposób na zachowanie rodzimej tradycji." - regionwielkopolska.pl
Może mój przepis, nie odwzorowuje 1:1 tradycyjnej potrawy, ale jest w nim wszystko to, co być powinno ;)




Co potrzebujemy:
  • ziemniaki
  • kostka twarogu chudego
  • pół cebuli
  • szczypiorek (dużo ;] )
  • 2-3 łyżki śmietany 18% (u mnie jogurt naturalny)
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: masło

1. Twaróg rozduszamy widelcem, dodajemy śmietanę/jogurt, stopniowo do osiągnięcia jednolitej konsystencji. Dodajemy posiekaną cebulę i szczypiorek, a następnie doprawiamy do smaku.

2. Podajemy z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach i kawałkiem masła.

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smacznie :) Bede zaglądać tu częściej ;).
    Zapraszam!
    http://zycieaneczki.blogspot.com/2015/06/co-zwiedziam-duzo-zdjec.html?m=1

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...