Pozostając w temacie płatków owsianych, dziś serwuję Wam zapiekankę. Do płatków wmieszałam jabłko i banana, a wierzch pokryłam bezą. Idealnie na deser lub śniadanie. Płatki to fajna spraw, bo można z nich wyczarować mnóstwo pysznych rzeczy ;]
Co potrzebujemy: (2 kokilki)
- 3/4 szklanki płatków owsianych (np. Melvit)
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżeczki cukru
- białko
- banan
- jabłko
1. Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy dwie łyżeczki cukru, a następnie płatki. Muszą być ugotowane "na gęsto". Jeśli mleka będzie za mało, możemy dodać nieco więcej.
2. Jabłko ścieramy na tarce, banana kroimy w plasterki i dorzucamy do płatków. Wszystko mieszamy i wykładamy do kokilek.
3. Ubijamy białko na sztywno, dodajemy 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie barwnik) i miksujemy do rozpuszczenia. Wykładamy białko na owsiankę.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 35-40 minut.
Smacznego ;]
alez pysznie!
OdpowiedzUsuń