wtorek, 5 maja 2015

Zapiekana owsianka z owocami i bezą

Pozostając w temacie płatków owsianych, dziś serwuję Wam zapiekankę. Do płatków wmieszałam jabłko i banana, a wierzch pokryłam bezą. Idealnie na deser lub śniadanie. Płatki to fajna spraw, bo można z nich wyczarować mnóstwo pysznych rzeczy ;]



Co potrzebujemy: (2 kokilki)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych (np. Melvit)
  • 1 szklanka mleka
  • 4 łyżeczki cukru
  • białko
  • banan
  • jabłko

1. Mleko podgrzewamy w rondelku, dodajemy dwie łyżeczki cukru, a następnie płatki. Muszą być ugotowane "na gęsto". Jeśli mleka będzie za mało, możemy dodać nieco więcej.

2. Jabłko ścieramy na tarce, banana kroimy w plasterki i dorzucamy do płatków. Wszystko mieszamy i wykładamy do kokilek.

3. Ubijamy białko na sztywno, dodajemy 2 łyżeczki cukru (opcjonalnie barwnik) i miksujemy do rozpuszczenia. Wykładamy białko na owsiankę.

4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 35-40 minut.

Smacznego ;]

1 komentarz:

Dziękuję, że znalazłeś/aś chwilę na napisanie tego komentarza ;)
Osoby "anonimowe" proszę o podpisanie się - dobrze wiedzieć do kogo się zwracamy :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...